Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

JUST NU: Victoria och Sofia på festlunch – med drottning Máxima!

12 okt, 2022, 12:03 

Prinsessorna i festvimlet – i dag igen!

Annons
SE FILMEN: Kungafamiljens glammiga lunch i Stadshuset!Brand logo
SE FILMEN: Kungafamiljens glammiga lunch i Stadshuset!

Två kungar, två drottningar, två prinsessor och två prinsar. Det är full pott i kungligheter i Stockholms stadshus just nu och säkerhetspådraget är enormt!

Drottning Silvia går i havsblått, Victoria och Sofia har blommigt och Máxima är sitt vanliga dramatiska jag och bär cape.

Kronprinsessan Victoria och hennes power-örhängen.
Máxima i sin vanliga dramatiska look – hon älskar sina caper.
Annons

Det är Stockholms stad som är värdar för lunchen och just nu kalasar Silvia, Victoria och Sofia på den delikata trerättersmenyn: Ljummen regnbågslax med grillad gurka och citronkräm, grillad gösfilé i vitvinssås med duchessepotatis och dill, citronkaka toppad med maränger.

Lunchen äger rum i legendariska Gyllene salen – som visar sig från sin allra bästa sida. Solen lyser in genom de höga fönstren och får de 80 miljoner guldmosaikbitarna att glänsa.

Annons
Statsbesök från Nederlänerna –Kronprinsessan Victoria vid lunch i Stockholms stadshus.
Kronprinsessan Victoria på väg in i Gyllene salen.

Dagens stora fråga var annars vilka som skulle vara så kungliga att de bar hatt – ett år var kronprinsessan Victoria ensam i hela stadshuset om att hålla på den traditionen med sin snygga gröna headpiece! Medan drottning Silvia och prinsessan Sofia skippade hatten helt.

Så hur gjorde de kungliga damerna i år? Ja, nu har vi svaret:

Inga hattar i år. Inte på någon!

Kungen, drottning Silvia, kung Willem-Alexander och drottning Máxima – lunch i Stockholms stadshus
Har man utländska gäster så vill man visa det finaste på hemmaplan – och kungafamiljen väljer alltid stadshuset.
Annons

Och minns ni Drottningmannen? Stockholms socialborgarråd Jan Jönsson, som ju är drottning Silvias speciella favorit i Stadshuset och som har något sorts inofficiellt rekord i att ha varit hennes bordsherre fem gånger på raken.

”Drottningmannen” Jan Jönsson med årets bordsdam drottning Máxima. Jan

I år har han dock bytt drottning och lunchkonverserar nu i stälet med sin nya bordsdam drottning Maxima. Drottning Silvia sitter dock vid samma runda bord.

Máxima och Willem-Alexander på statsbesök

För dagens huvudpersoner – kungen, drottning Silvia och det holländska kungaparet – är lunchen för övrigt dagens tredje programpunkt.

Annons
Statsbesöket rullar på!

De har redan hunnit med att sitta med vid ett rundabordssamtal på Grand Hotel om vägen mot ett hållbart, motståndskraftigt och ekonomiskt starkare Europa. Samt förmiddagsmingla på lyxkrogen Operakällaren tillsammans med ett helt gäng av glada holländare som bor och verkar i Sverige.

Foto: TT, Pontus Lundahl/TT, Johan Söderlund/Svensk Dam.

Annons