JUST NU: Victoria tvingas ställa in – Hovet bekräftar

Kronprinsessan Victoria

Kronprinsessan Victoria ställer in sitt årliga namnsdagsfirande. Det bekräftar Hovet i ett pressmeddelande.

Hovet har i flera veckors tid befunnit sig i ett nytt läge. Coronafaran är utbredd över hela världen och tvingar alla sorts människor, både kungligheter och oss ofrälse, att lägga om sina planer för att undvika smittorisken.

Nu har kronprinsessan Victoria tvingats ställa in sitt årliga namnsdagsfirande.

– Det här beslutet är taget med omsorg om den allmänhet som brukar komma hit. Det brukar ju vara ganska trångt, säger Johan Tegel vid Hovet.

Kronprinsessan Victoria ställer in på grund av coronaviruset

Margareta Thorgren på Hovets informationsavdelning har larmat tidigare för att kronans representanter kan behöva anpassa sig efter sjukdomens härjningar.

– Den här oron för viruset drabbar alla, även kungafamiljen. Det vi gör på Hovet nu är att se över alla uppdrag i vår planering. Som du vet så sköt vi fram representationsmiddagen. Vi följer alla rekommendationer från Folkhälsomyndigheten, sa Margareta.

Namnsdagsfirandet blir inte av

Namnsdagsceremonin på Kungliga slottet brukar vara en av vårens gladaste kungliga traditioner. Alla som vill är välkomna att dyka upp på Inre borggården.

Kronprinsessan brukar gå runt och ta alla i hand, vilket såklart medför en stor smittorisk i coronatider. Prins Daniel och prins Estelle och prins Oscar var också tänkta att medverka.

Det är såklart inte bara våra kungligheter som påverkas av coronaoron. Folkhälsomyndigheten skickade idag en hemställan till regeringen med en tydlig uppmaning om hur smittan ska stoppas.

“Eftersom det finns tecken på att covid-19 sprids i det svenska samhället är det nu läge att, som en tillfällig åtgärd, inte få hålla allmänna sammankomster med mer än 500 personer i Sverige”, skriver Folkhälsomyndigheten.