Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Vännens svek mot prinsessan Christina – juvelkuppen som skakade kungafamiljen

29 dec, 2020, 09:00 
Johanna Lejon
Våren 2012 sker något som skakar om hela den svenska kungafamiljen.
Smycken, ovärderliga arvegods för när en miljon kronor, stjäls ur prinsessan Christinas privata kassaskåp.
Och juvelkuppen blir än mer skakande när det visar sig att det är någon nära familjen – en vän – som ligger bakom stölden.
Annons
Prinsessan Christina om Hagasessornas fina krav på drottningenBrand logo
Prinsessan Christina om Hagasessornas fina krav på drottningen

Det är den 22 maj 2012. Stockholm är försommarvarmt och Slottskyrkan på Kungliga slottet är fylld till brädden av förväntansfulla gäster. Prinsessan Estelle, kronprinsessan Victorias och prins Daniels lilla dotter, ska döpas, tre månader gammal.

Kungens närmaste syster, prinsessan Christina, och hennes make Tord ”Tosse” Magnuson, fångas på bild då de går in i den vackra kyrkan. Christina bär en svartvit coiff, mönstrad klänning och vit figursydd kavaj. Hon ler stort. Christina verkar vid gott mod. Hon verkar precis som vanligt. Men bakom kulisserna är allt kaos. Ännu vet bara de allra närmaste om vad som hänt kvällen innan. Ännu vet bara de allra närmaste om den traumatiska händelse som ska komma att skaka om – och förändra Christina – för gott.

Prinsessan Christina och Tord Magnuson på prinsessan Estelles dop, dagen efter att de gjort den chockartade upptäckten. Foto: TT

Prinsessan Christinas hemska upptäckt

Ellen Myrgård Lindén är reporter på Svensk Damtidning och minns den här händelsen tydligt.

Annons

– Kvällen innan har prinsessan Christina i godan ro öppnat sitt kassaskåp hemma i våningen på Slottsbacken, mitt emot Kungliga slottet. Väldigt snabbt ser hon att skåpet är länsat. Allt är borta. Och hon hamnar i total chock, såklart. Ur skåpet har det försvunnit smycken, ringar, ett armband, ett högst älskat diadem, och ett par manschettknappar för nära 1 miljon svenska kronor, säger hon.

Det värsta är att smyckena är ovärderliga för Christina. Hon har ärvt dem av sin älskade mamma, prinsessan Sibylla och den gamle kungen, Gustav VI Adolf.

Flera av smyckena hade Christina ärvt av prinsessan Sibylla.

Christina blir både upprörd och fundersam. Hon ropar på maken Tord som också är hemma i den 250 kvadratmeter stora våningen. Han kommer direkt. Och han förstår att något är hemskt fel.

Annons

Tord ska senare berätta, i rätten, att han bestämt råder Christina att lämna kassaskåpet på en gång. ”Vi ska inte gräva mer i det där”, säger han enligt en artikel i kvällstidningen Expressen. ”Vi måste anmäla till polisen. Ju mindre vi rör ju större säkerhet att vi kan säkerställa fingeravtryck.”

19-åringen misstänks – kom som flykting

19-åringen, som han kommer att kallas i medierna, landade i Sverige 2009, tre år innan stölden på Slottsbacken. Han kom till Stockholm som ensamkommande flyktingbarn och hade ett brokigt förflutet.

Enligt kvällstidningen Expressen hade den då 16 år gamla pojken flytt från krigets Somalia, hamnat i kriminella kretsar i Holland och därefter även fortsatt att begå brott i Sverige.

Ett år senare, hösten 2010, fick Tord Magnuson upp ögonen för pojken. Han drabbades av pojkens historia och sorgliga öde och ville hjälpa honom att komma på fötter, att hamna på rätt köl. I samråd med Tensta socialförvaltning kommer man fram till att Tosse ska bli pojkens mentor.

Annons

Margareta Gotthardsson är redaktionschef på Svensk Damtidning och har bevakat Christina och Tord Magnuson på nära håll i många år.

– Tosse lät genast 19-åringen komma in i den innersta delen av familjen. Pojken fick följa med till sommarhuset på Ingarö. Tord fixade jobb åt honom på Café operas bakficka. Prinsessmaken tog också med 19-åringen på många fester och härliga middagar med Stockholms kändiselit. Han kallade sig själv för pojkens bästa vän, säger hon.

– Han har mer ­eller mindre gått som barn i huset, säger prinsessan Christina i förhör, skriver kvällstidningen Aftonbladet.

Och ja, det stämmer faktiskt. Vid ett tillfälle bor 19-åringen i den flotta våningen mittemot Kungliga slottet. Han bor hemma hos prinsessan och Tosse.

Christina och maken Tord lät 19-åringen bo hos dem. Foto: Cecilia Liljeton.

19-åringens första stöld

Det är i slutet av april 2012. Christina är bortrest. Vid flera tillfällen lämnas 19-åringen ensam i bostaden. Då gör han den första stölden: två stora guldringar som Christina ärvt från sin mor, ett flätat guldarmband som Christina fått av Etiopiens kejsare som 13-åring och så Gustav VI Adolfs manschettknappar. Det totala värdet? 500 000 kronor.

Annons

Enligt Aftonbladet försöker 19-åringen, bara dagar senare, att sälja stöldgodset under en resa till Göteborg. Han erbjuds 9 000 kronor men blir enligt uppgift lurad. Han får inga pengar alls.

Andra stölden – bara dagar senare

Hovets hus vid Slottsbacken i Stockholm.

Ytterligare några dagar senare begår 19-åringen nästa stöld. Han befinner sig återigen på Slottsbacken, hemma hos prinsessan Christina och hennes Tosse. Tord Magnuson har fått en idé. 19-åringen ska få i uppdrag att servera på hans och Christinas middag för vännerna. ”Det kändes bra att ge honom huvudrollen”, säger Tord själv om saken, enligt Expressen. Den 18 maj blir idén verklighet. Det är dags för middag i våningen. 19-åringen har det yttersta ansvaret över serveringen.

Annons

– Han fick ett stort ansvar den här kvällen. Tord har senare förklarat att det var för att han ville lära vännen vanliga svenska manér. Någonting han gjorde på olika sätt under ett och ett halvt års tid. Kalaset var lyckat, när gästerna ätit var det dags för rundvandring på slottet. Då ska 19-åringen ha sagt att han ville stanna kvar och fixa, enligt Tord. Det var egentligen inte konstigt, han kände sig hemma hos Tord och Christina. Men i efterhand har Tord sagt att det måste ha varit då han tog diademet, berättar Ellen Myrgård Lindén.

Festar på Stureplan efter stölden

Och ja. Det går till exakt så som Tosse tror. I ett lönnfack format som gamla böcker hittar 19-åringen nycklarna till kassaskåpet i sovrummet.

Han öppnar skåpet och stoppar raskt på sig det vackra diadem som Christina bar senast året innan, på Nobelfesten den 10 dec 2011. Diademet är en gåva som Christina fått på sin 18-årisdag, av sin gudmor Elsa Cedergren, dotter till prins Oscar Bernadotte och hans hustru Ebba. Värdet är 350 000 svenska kronor.

Annons

Bara några timmar senare, mitt i natten, kastar 19-åringen diademet i Stockholms ström. Sedan fortsätter han till fots mot Stureplan för att festa.

Den 23 maj, fem dagar efter juvelstölden och dagen efter prinsessan Estelles dop, bestämmer "Tosse" och 19-åringen träff på centralstationen i Stockholm. Tord misstänker att 19-åringen ligger bakom stölderna och vill tala med honom. Det var mycket folk vid ringen i avgångs- och ankomsthallen.

– Helt plötsligt känner jag hur han kastar sig på mig bakifrån. Tar mig runt benet och börjar gråta. Då förstod jag att klockan var slagen, säger Tord Magnuson, enligt Expressen.

Prinsessan Christina i sin briljanttiara på Nobelfesten 2011. Det blev den sista gången hon bar den. Foto: TT

Därefter bestämmer man sig för att tala med varandra på en mer enskild plats. Man åker kollektiva färdmedel och promenerar sedan genom en skog, mot Ulriksdal. Där, på en parkbänk, slår man sig ner för att prata vidare.

Annons

19-åringen berättar allt för Tord. Han erkänner att ja, det är han som är den skyldige. Tord uppmanar 19-åringen att gå till polisen.

– Jag insåg att han behöver hjälp, säger Tosse senare.

De skiljs åt. Men Under kvällen som följer fortsätter Tord och 19-åringen att höras via sms. På kvällen möts de även vid Östermalms tunnelbanestation på Birger Jarlsgatan i centrala Stockholm.

Tosse beskriver mötet som jobbigt – och laddat. Men man försonas till slut i en kram.

Prinsessan Christina vägrar förlåta

Johan T Lindwall är chefredaktör på svensk Damtidning och minns juvelkuppen mycket väl.

Juvelstölden skedde dagen innan prinsessan Estelles dop.

– Det var en helt osannolik historia. Det mest osannolika var det som skedde den där kvällen på Östermalm när Tosse precis omfamnat 19-åringen och sagt att han förlåter honom. Vem dyker då upp? Jo, prinsessan Christina. Och det är av en ren slump. Hon har varit ute med en väninna och ätit middag och är nu på väg hem till parets bostad. Prinsessan förstår då att det är 19-åringen som ligger bakom den här fräcka juvelkuppen. 19-åringen ser väl sin chans att be om förlåtelse, men Christina är väldigt kall och tycker att det han gjort är oförsvarligt, säger han.

Annons

Christina vägrar att godta 19-åringens upprepade ­ursäkter. Hon är arg och besviken. Hon är ledsen. Hennes älskade smycken är förlorade för alltid. De är slängda i det kalla vattnet – som sopor. Det är ett oerhört svek. Christina är så arg att hon till och med vägrar att gå bredvid 19-åringen.

– Det är ofattbart att det har hänt, säger hon senare i förhör, enligt Aftonbladet.

Efter det omtumlande mötet med prinsessan och hennes make på den där gatan på Östermalm bryter 19-åringen ihop. Totalt. Han tycks otröstlig. Han mår inte bra.

– Han föll ihop, satte sig på marken och började gråta igen. Jag stannade kvar hos honom, jag ville inte lämna honom, jag tycker mycket om honom, ska Tosse senare berätta.

19-åringen döms – tiaran hittas aldrig

I juni 2012, bara en månad senare, döms 19-åringen för grov stöld efter att ha stulit prinsessan Christinas smycken. Förgäves har nationella insatsstyrkan dykt och draggat efter den ovärderliga tiaran.

Annons

Efter att Tord Magnuson vittnat i rättegången mot 19-åringen hade han, enligt Expressen, svårt att hålla tårarna borta. Han intervjuas och är märkbart berörd.

– Jag tycker fortfarande om honom, säger han till kvällstidningen.

Här är smyckena som stals från prinsessan Christina

Ett diadem av märket Ribbhagen.
Värde: 350 000 kronor.

Man dyker efter tiaran, men den hittas aldrig. Foto: TT

En guldring med en aquamarinsten.
Arvegods från prinsessan Sibylla. Som i sin tur ärvde den från sin farmor, ­Helena av Waldeck och ­Pyrmont.
Värde: 25 000 kronor.

En ring i vitt guld med en stor diamant.
Arvegods som gått i prinsessan Christinas släkt under lång tid.
Värde: 450 000 kronor.

Två stora manschettknappar i guld.
Tillhörde ­tidigare Sveriges förre kung ­Gustaf VI Adolf.
Värde: 30 000 kronor.

Ett flätat stelt armband i guldtråd och en svart tråd, eventuellt elefanthår.
På armbandet finns en medaljong/mynt med en avbild av kejsare Haile Selassie iförd krona på huvudet. En gåva från kejsaren som Christina fick under ett statsbesök 1956.
Värde: Okänt.

Totalsumma: Nära 900 000 kronor

Annons