Juvelstölden mot prinsessan Christina – tiaran borta

Juvelstölden mot prinsessan Christina – tiaran borta
NU GRATIS

Det var den 21 maj 2012. Prinsessan Christina skulle välja smycken till prinsessan Estelles dop dagen därpå. Men kassaskåpet var tomt! Så uppdagades juvelstölden som skakade kungafamiljen.

Det älskade diademet med briljanter och orientaliska pärlor. Det som hon fått av sin gudmor och burit så många gånger på bröllop, galamiddagar och Nobel. Nu var det plötsligt borta för alltid.

När prinsessan Christina fick frågor om sitt diadem under rättegången så var det den känslomässiga förlusten som hon lyfte fram. Affektionsvärdet.

Gärningsmannen kom till Sverige som flyktingbarn

Men juvelstölden hemma hos prinsessan Christina och Tord Magnuson drabbade hårt, även på andra sätt. Särskilt som den begicks av en person som de hade tagit emot i sitt hem och som de hade litat på.

Den då 19-årige gärningsmannen hade kommit till Sverige 2009 som ensamkommande flyktingbarn, från kriget i Somalia. Några år senare fick han kontakt med Tord Magnuson, som länge varit engagerad i att hjälpa och stötta utsatta ungdomar i Stockholmsförorten Tensta.

Christina och Tord

Christina och Tord lät 19-åringen bo i deras gästrum i perioder.

Efter kontakt med socialförvaltningen tog Tord Magnuson på sig rollen som 19-åringens mentor och han kom mer eller mindre att gå som barn i huset, berättade prinsessan Christina i ett polisförhör.

Han fick följa med till deras sommarhus på Ingarö i Stockholms skärgård och i perioder fick han också bo i familjens kombinerade gästrum och kontor i den 250 kvadratmeter stora våningen som ligger i hovets fastighet Slottsbacken, mittemot Stockholms slott.

Han upptäckte lönnfacket i bokhyllan och stal två ringar

Ett sådant tillfälle inträffade sista veckan i april år 2012, från tisdag till söndag. Och det ska ha varit då, i samband med att han var ensam i våningen, som 19-åringen gick in i prinsessan Christinas och Tord Magnusons sängkammare för att leta efter cigaretter.

Då upptäckte han lönnfacket i bokhyllan, inuti ihåliga böcker. Där hade familjen gömt nycklarna till säkerhetsskåpet i klädkammaren. 19-åringen öppnade det och stal två ringar som prinsessan Christina hade ärvt efter sin mamma Sibylla.

Prinsessan Christina

Prinsessan Christina i sin briljanttiara på Nobelfesten 2011. Det blev den sista gången hon bar den.

Han tog också gamle kungens manschettknappar och ett armband av guldtråd som Christina fått som 13-åring av den etiopiske kejsaren Haile Selassie 1956. Allt sålde han sedan vidare till två okända män och fick enligt egen uppgift 9000 kronor.

Den andra stölden inträffade fredagen den 18 maj 2012. Familjen Magnuson hade en släktbjudning i hovets festvåning, belägen i samma hus som familjens våning, och 19-åringen var på plats för att hjälpa till att servera.

“Han fick huvudrollen bland personalen”

– Jag sa “Du är chef för de andra ungdomarna. Du har lite erfarenhet av hur man serverar och från vilket håll man häller upp vin och tar bort tallrikar” berättade Tord Magnuson under rättegången och fortsatte:

– Jag tyckte att det var en bra roll. Jag försöker ju utbilda honom, lära honom vanliga svenska manér. Det har vi gjort under ett och ett halvt år på olika sätt. Så han fick huvudrollen bland personalen.

Prinsessan Sibylla

Flera av smyckena som stals hade prinsessan Christina ärvt efter sin mamma prinsessan Sibylla.

Efter middagen fortsatte hela sällskapet över till Kungliga slottet för en rundtur.

– Nu förstår jag att han under den tiden kanske gick in i våningen och tog diademet.

En släktklenod om sagt, men 19-åringen satte punkt för dess kungliga historia. I polisförhören förklarade han sig med orden “Det kom en plan i hjärnan”.

Prinsessan Christina och Tord Magnuson

Prinsessan Christina och Tord Magnuson på prinsessan Estelles dop, dagen efter att de gjort den chockartade upptäckten.

Men det skulle dröja tre dagar innan stölden avslöjades. Den 21 maj öppnade prinsessan Christina kassaskåpet för att ta fram de smycken som hon skulle ha på prinsessan Estelles dop dagen efter. Och fick en chock.

Briljanttiaran, armbandet, de två ringarna, en guldmedalj och manschettknapparna. Allt var borta.

– Diademet fick jag på min 18-årsdag av min gudmor som hade fått det av sin farmor. Det är alltså ett gammalt ärvt smycke som har gått i familjen. Jag har använt det vid väldigt många tillfällen, sa Christina vid rättegången, där hon deltog på telefon.

Tord träffade gärningsmannen dagen efter Estelles dop

“Chockerande” var också det ord som Tord Magnuson använde i tingsrätten när han skulle beskriva stölden.

– Sedan drog jag slutsatsen att det var bara två personer som hade varit i våningen förutom vi. Det var städerskan och “N.N” (19-åringen).

Tord Magnusson kontaktade sin skyddsling och dagen efter prinsessan Estelles dop, den 23 maj 2012, träffades de på Centralstationen i Stockholm.

– Helt plötsligt känner jag hur han kastar sig på mig bakifrån. Tar mig runt benet och börjar gråta. Då förstod jag att klockan var slagen.

Senare samma kväll erkände 19-åringen att det var han som hade stulit smyckena, vid två tillfällen. Tord Magnuson uppmanade honom att gå till polisen.

“Han föll ihop, satte sig på marken och började gråta igen, jag ville inte lämna honom”

– Sedan möttes vi halv tolv vid Östermalms tunnelbanestation på Birger Jarlsgatan. Det var laddat och jobbigt för oss bägge. Precis som vi står där kommer min fru gående, hon hade varit på middag med vänner på Östermalm. Det var inget uppgjort, utan en tillfällighet. Då fick “N.N” tillfälle att tala om för henne vad han gjort.

– Han föll ihop, satte sig på marken och började gråta igen, jag ville inte lämna honom, berättade Tord Magnuson då.

Senare erkände 19-åringen också stölden i polisförhören. Diademet låg i en svart tygkasse som var märkt Sennheimer och under rättegången uppgav han att han stannade till på Riksbron, efter stölden, och att han då kastade påsen med diademet i Stockholms ström.

Men trots att Nationella insatsstyrkan senare dök i området, så ser prinsessan Christinas diadem, och det övriga stöldgodset, ut att vara förlorat för alltid.

Foto: TT