Kändismannen avslöjar sin relation med Mette-Marit – inför hela Norge

Kronprinsessan Mette-Marit

Kronprinsessan Mette-Marit har fått hela sitt samröre med en känd man avslöjat.
Kronprinsessan Mette-Marits dödliga sjukdom – så påverkas hon
1:01

Efter reklamen: Kronprinsessan Mette-Marits dödliga sjukdom – så påverkas hon

(1:01)

Slå på ljud

Kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit är två väldigt moderna, transparenta kungligheter. De tillhör en ny generation som bjuder in det norska folket i deras vardag på ett annat sätt än föregångarna, kung Harald och drottning Sonja.

Men nu har tidigare okända uppgifter om deras liv kommit ut i norsk press. Och det är statsminister Jonas Gahr Störe som är källan.

Berättar om sin relation med Mette-Marit

Jonas är nämligen bekant med Haakon och Mette-Marit, och vissa röster menar att han står kronprinsparet så pass nära att han inte kan betraktas som opartisk.

– Jonas Gahr Støre fick många frågor från pressen om sin relation med kronprinsparet i samband med att han blev utnämnd till statsminister 2021, säger statsministerns kommunikationschef Anne Kristin Hjukse till den norska tidningen Dagbladet.

– Hans bedömning är att han inte är jävig, men han har för ordningens skull bett om en uppdaterad jävsutvärdering av hur mycket kontakt han har haft med kronprinsparet sedan förra utvärderingen, 2010.

Har sovit över

Som ett led i utvärderingen har Jonas skrivit ett brev. I brevet redogör han i detalj för all kontakt han har haft med både Haakon och Mette-Marit.

"Efter 2010 har omfånget av den privata relationen avtagit. Jag vill minnas att jag och min hustru har varit på två privata middagar hemma hos kronprinsparet sedan 2010. Vi har också övernattat en natt i deras stuga i Udval, och har vid en annan anledning ätit lunch där. Jag vill minnas att detta skedde 2013 och 2018", skriver Jonas.

"Utöver detta har vi bara sporadisk kontakt per SMS, i huvudsak vid speciella tillfällen då vi skickar varandra gratulationer och liknande. Jag anser att min relation till kronprinsparet inte kan beskrivas som ett nära personligt förhållande."

– Jag har inte tänkt på det som ett problem, och om det finns ett behov att värdera det på nytt, så gör jag gärna det, har Jonas sagt tidigare i en intervju med nyhetsbyrån NTB.