Kanonvarmt välkomnande för kronprinsessan Victoria och prins Daniel

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel fick ett kanonvarmt välkomnande av hurrande barn och vuxna vid Karlsborgs fästning trots iskalla vindar och snöstorm.

Vårt hertigpar höll handen när de kom ut ur de dunkla tunnlarna under den mäktiga fästningen, som Victorias anfader Karl XIV Johan beslutade bygga 1819. Ute i vinteryran tog de emot fina teckningar och små saker som barnen pysslat ihop på dagis.

– Åh, vilken härlig tavla, sade Victoria och höll upp en teckning inför den glada församlingen.

Istidskyla

Daniels första dag i hertigdömet bjöd på både istidskyla och solsken. Utan mössa och vantar såg han till att hålla sig nära Victoria, krama hennes hand och klappa henne på ryggen. Det gjorde honom varm. Kärleken mellan dem är så påtaglig. För säkerhets skull hoppade han lite upp och ned också för att hålla kylan borta.

Forsvik Bruk

Bilturen från Karlsborgs fästning till Forsviks bruk var inte särskilt lång. Ändå hann snöstormen gå över i solsken när Victoria och Daniel bordade hjulångaren Eric Nordevall III, en kopia av den som förliste i Vättern 1856.

Kronprinsessparet fick tillfälle att provköra ångmaskinen.

– Bättre än att ysta ost i Almnäs Bruk va? frågade ångmaskinisten roat.

– Det var ju en annan grej, svarade Victoria rappt och objektivt, som hon är fostrad till.

Kort tal

Lars Åke Carlsson, ordförande i kommunfullmäktige, höll ett kort tal till kronprinsessparet och överlämnade en minnesplacket, gjuten på Forsviks bruk och med motiv av Götiska valvet och hjulångaren Eric Nordvall II. Victoria fick också en bok av poeten Folke Dahlberg.

Överlevnadskurs

Maria Svensson, turistchef, passade på att ge hertig Daniel en överlevnadskurs. Kronprinsessan har redan fått en sedan tidigare. Och nu var det hans tur att bjudas på äventyr i Västergötland.

När det var dags att kasta loss, tog hertig Daniel och Victoria täten, tackade för alla generösa gåvor och för det intressanta besöket, och hoppade ombord.

– Hej då! vinkade paret och gled ut till havs på ett spegelblankt vatten.

Aktionpareken

Kronprinsessparet fick se en hockeymatch och en uppvisning i konståkning i Tibros ishall. Därefter blev det en trevlig promenad till aktionparken, en cementerad nedgjutning i marken, där unga pojkar cyklade och åkte skateboard på ramper, i gupp och över kullar. Det såg festligt ut.

Daniel såg ut att trivas med alla aktivitet och en pojke i svart keps och bräda under armen fick en lång pratstund med ex-personlige tränaren, som ju är expert på träning och vet att bra balans är vägen till en god fysik.

Av Åsa Bönnelyche

Foto: Charles Hammarsten

Läs  även:

Så kära att det smittar av sig››

Victoria och Daniel har börjat sin resa i Västergötland››

Åsa och Charles bevakar kronprinsessparets besök i Västergötland››

Bildspel: Glatt och regnigt firande i Helsingborg››