Kärlek, vänskap, respekt och varsitt badrum - så har kungaparet lyckats hålla äktenskapet levande i 40 år

40 år av kärlek – i nöd och lust. Men vad är hemligheten? – Att kungaparet en gång blev himlastormande kära i varandra, säger relationsexperten Eva Rusz. Och själv säger kungen: – Två badrum. För då sliter man inte så mycket på varandra!
KungenSilvia

Respekt, utrymme och livslång vänskap. Det är hemligheterna för en lång och lycklig relation om man frågar kung Carl Gustaf och drottning Silvia. Och de om några borde ju veta.

I söndags firade de 40 år som man och hustru och de har tagit sig igenom både lycka och sorg, toppar och dalar.

När jag träffade Silvia för ett par år sedan berättade hon att hon och kungen har det så fint tillsammans, just därför att de har den djupaste vänskapen och den största respekt för varandra.

Svensk Damtidning ringde upp relationsexperten Eva Rusz, som har skrivit flera böcker om hur man håller ihop ett äktenskap, och hon bekräftar att det här är en mycket viktig ingrediens. Har man inte vänskapen faller allt.

För kungen är känslan av att kunna dra sig tillbaka och få sitt eget utrymme en viktig del. Det berättade han under en pressvisning på slottet förra året.

– Jag brukar skämtsamt säga att gudskelov bor vi så stort. Drottningholm slott är så stort att vi har förmånen att ha två badrum och då sliter man inte så mycket på varandra.

Eva Rusz förklarar att det här är olika viktigt för olika personer. En del människor lever tätt inpå varandra hela livet, som ett troget svanpar, andra behöver mer utrymme. För kungen och drottningen, som både delar hem och kontor och gör oändligt mycket resor världen över tillsammans är det därför sunt att de också får sitt eget utrymme:

– Det måste finnas en autonomi i ett äktenskap, där man får känna sig självständig. Men det får inte bli för mycket så att tillhörigheten försvinner för då havererar äktenskapet.

För sex år sedan kunde kungens och drottningens äktenskap ha tagit slut.

Skandalboken ”Den motvillige monarken” låg i travar på bokhandelsdiskarna och tidningsrubrikerna skrek om otrohet, fester och kaffeflickor. Kungen avbröt sin älgjakt för att försöka ta kontroll över situationen, men istället späddes allt på och det raljerades över hans numera bevingade uttryck ”det är dags att vända blad”. Plötsligt hade vi en kung vars anseende var skadat och en drottning som var offentligt förödmjukad.

En kvinna i ett vanligt äktenskap hade kanske övervägt att gå, men drottningen valde att stanna med högburet huvud. Enligt våra hovkällor är hon principiellt emot skilsmässor och det var aldrig något alternativ för henne. Dessutom trodde hon fortfarande på kärleken och var villig att förlåta, något som alltid går enligt Eva Rusz.

– Forskning visar att på en dålig handling så krävs det fem goda som botgörning. Man kan inte bara be om förlåtelse utan man måste också stämpla in det nya beteendet och visa sin partner respekt och vördnad och att man menar allvar.

Kungen och drottningen tog sig igenom den svåraste av kriser och har kommit ut starkare än någonsin. De delar många intressen, som att ta långa hundpromenader, pyssla i trädgården och äta goda middagar med vänner och äktenskapet blommar som aldrig förr. Det märks tydligt att de ömmar och bryr sig om varandra. Ibland ser man det genom små blickar, andra gånger mer tydligt genom att de håller hand.

Att kungaparet en gång blev himlastormande kära i varandra kan vara hemligheten till att de lyckats med det som många andra inte klarar av, nämligen att hitta tillbaka till varandra, menar Eva.

– Det har en stor betydelse att man varit så kär, för då har man ett känslomässigt starkt positivt minne att falla tillbaka på i stunder av de svackor och kriser, som oftast ingår i ett så långvarigt äktenskap.

Av Anna von Koch

Foto: IBL