Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kärleksfest för kungen! Godbitarna som flög under radarn – när familjen firar

15 sep, 2023, 15:45 
Kungafamiljen på Te Deum
Te Deum, hattparad och kungafamiljens privata lunch. Vilken dag på Kungliga slottet!
Annons
Se kungen firas på slottet – hela kungafamiljen på plats!Brand logo
Se kungen firas på slottet – hela kungafamiljen på plats!

Estelles fniss med Oscar.

Doften av häst och tunga parfymer

Och det rungande ”Gud bevara konungen” som ekade över borggården.

Allt i bästa jubileumsväder: 18 plus och sol!

Ja, vilken dag det blev när kungen firades på slottet, inför flera tusen jublande Carl Gustaf-fans!

Dagens man!
Annons

Mellan högvaktsavlösningen och den fina sångarhyllningen hann kungafamiljen och deras gäster dessutom riva av en privat lunch i en av slottets paradrum.

Men kungens stora dag började förstås i slottskyrkan.

Solen lyste in genom kyrkfönstren och riddarsporrarna på altaret gick helt i blått: Klart att hovet valde kungens älsklingsfärg!

Dagens blommor – och dagens präster: Överhovpredikant Johan Dalman och hovpastor Michael Bjerkhagen.

Och sedan tågade det kungliga följet in och vi fick se rena hattparaden. Prinsessan Sofia gick loss med dagens största, tur att ingen satt bakom!

Annons
Sofias hatt lyste som en sol.
Annons

Prinsessan Madeleine hade en snirklig bandå i turkos och drottningen körde på Jackie Kennedy-looken med sin lilla ljusblå.

Närmare 400 gäster fyllde Slottskyrkan och det var välbekanta ansikten överallt:

Från prinsessan Sofias hyllade stylist Lotta Carlsen till den kungliga läkarstaben och ett helt gäng av tidigare presschefer: Både Jan Mårtenson, Elisabeth Tarras-Wahlberg och Nina Eldh var på plats.

Annons
Att detta faktiskt är prins Daniels 50-årsdag har ju bleknat bort helt och hållet, men han blev ju ändå firad i morgonväkten av Victoria och barnen – och av mamma Ewa och pappa Olle som ju också är i stan.

Vi fick höra överhovpredikantens Johan Dalmans tänkvärda ord om kungens 50 år långa gärning och medan dagen sedan rullade på, så var vi nog många som kände oss lite rörda över allt som han gjort för Sverige och oss svenskar under dessa 50 år.

Kungens firande på slottet

I kväll klockan 20.35 – mitt under galamiddagen på slottet – så är minuten sedan kommen: Då är det exakt ett halvt sekel sedan ansvaret för den svenska monarkin föll på hans 27-åriga axlar.

Annons

Nu är han 77 och den svenske kung som har suttit längst på tronen. Och frågan är om inte också han blev lite rörd av all den värme som mötte honom denna dag.

Men sedan slogs dörrarna till paradbalkongen upp och hela den kungliga storfamiljen klev ut till folkets jubel. Och som Svensk Dam har rapporterat om här under eftermiddagen så hände det en hel del däruppe.

Nu har vi faktiskt också fått se hur det såg ut ”från andra sidan”: Här är bilden på kungen, drottning Silvia, drottning Margrethe och kronprinsessan Mary, tagen av hovets fotograf.

Annons

Och efter att ha sett Mary live på nära håll under dagen så är det bara att konstatera: Hon har samma förmåga som drottning Silvia och kronprinsessan Victoria att få alla att känna sig sedda. En faktiskt rätt unik egenskap.

Prinsessan Estelle med mamma Victoria och gudmor Mary.

Men samtidigt som kungen firades på den yttre borggården så var det febril aktivitet och hektiska förberedelser på den inre. Varutransportbilar rullade in och hovfolket ilade fram och tillbaka. Allt inför kvällens viktiga festbankett.

Annons

Svensk Dam är på plats, så häng med oss här under kvällen!

Foto: TT, Clément Morin/Kungliga Hovstaterna.

Annons