Kärleksfest för kungen! Godbitarna som flög under radarn – när familjen firar

15 sep, 2023, 15:09 
Kungafamiljen på Te Deum
Te Deum, hattparad och kungafamiljens privata lunch. Vilken dag på Kungliga slottet!
Annons
Se kungen firas på slottet – hela kungafamiljen på plats!
Se kungen firas på slottet – hela kungafamiljen på plats!

Estelles fniss med Oscar.

Doften av häst och tunga parfymer

Och det rungande ”Gud bevara konungen” som ekade över borggården.

Allt i bästa jubileumsväder: 18 plus och sol!

Ja, vilken dag det blev när kungen firades på slottet, inför flera tusen jublande Carl Gustaf-fans!

Dagens man!Jessica Gow/TT
Claudio Bresciani/TT
Annons

Mellan högvaktsavlösningen och den fina sångarhyllningen hann kungafamiljen och deras gäster dessutom riva av en privat lunch i en av slottets paradrum.

Men kungens stora dag började förstås i slottskyrkan.

Solen lyste in genom kyrkfönstren och riddarsporrarna på altaret gick helt i blått: Klart att hovet valde kungens älsklingsfärg!

Dagens blommor – och dagens präster: Överhovpredikant Johan Dalman och hovpastor Michael Bjerkhagen.Christine Olsson

Och sedan tågade det kungliga följet in och vi fick se rena hattparaden. Prinsessan Sofia gick loss med dagens största, tur att ingen satt bakom!

Sofias hatt lyste som en sol.Christine Olsson
Annons
Claudio Bresciani/ TT

Prinsessan Madeleine hade en snirklig bandå i turkos och drottningen körde på Jackie Kennedy-looken med sin lilla ljusblå.

Närmare 400 gäster fyllde Slottskyrkan och det var välbekanta ansikten överallt:

Från prinsessan Sofias hyllade stylist Lotta Carlsen till den kungliga läkarstaben och ett helt gäng av tidigare presschefer: Både Jan Mårtenson, Elisabeth Tarras-Wahlberg och Nina Eldh var på plats.

Claudio Bresciani / TT
Annons
Claudio Bresciani / TT
Att detta faktiskt är prins Daniels 50-årsdag har ju bleknat bort helt och hållet, men han blev ju ändå firad i morgonväkten av Victoria och barnen – och av mamma Ewa och pappa Olle som ju också är i stan.

Vi fick höra överhovpredikantens Johan Dalmans tänkvärda ord om kungens 50 år långa gärning och medan dagen sedan rullade på, så var vi nog många som kände oss lite rörda över allt som han gjort för Sverige och oss svenskar under dessa 50 år.

Kungens firande på slottet

I kväll klockan 20.35 – mitt under galamiddagen på slottet – så är minuten sedan kommen: Då är det exakt ett halvt sekel sedan ansvaret för den svenska monarkin föll på hans 27-åriga axlar.

Annons

Nu är han 77 och den svenske kung som har suttit längst på tronen. Och frågan är om inte också han blev lite rörd av all den värme som mötte honom denna dag.

Claudio Bresciani / TT

Men sedan slogs dörrarna till paradbalkongen upp och hela den kungliga storfamiljen klev ut till folkets jubel. Och som Svensk Dam har rapporterat om här under eftermiddagen så hände det en hel del däruppe.

Nu har vi faktiskt också fått se hur det såg ut ”från andra sidan”: Här är bilden på kungen, drottning Silvia, drottning Margrethe och kronprinsessan Mary, tagen av hovets fotograf.

Och efter att ha sett Mary live på nära håll under dagen så är det bara att konstatera: Hon har samma förmåga som drottning Silvia och kronprinsessan Victoria att få alla att känna sig sedda. En faktiskt rätt unik egenskap.

Annons
Prinsessan Estelle med mamma Victoria och gudmor Mary.SplashNews.com

Men samtidigt som kungen firades på den yttre borggården så var det febril aktivitet och hektiska förberedelser på den inre. Varutransportbilar rullade in och hovfolket ilade fram och tillbaka. Allt inför kvällens viktiga festbankett.

Svensk Dam är på plats, så häng med oss här under kvällen!

Foto: TT, Clément Morin/Kungliga Hovstaterna.

Annons
Annons
Innehåller annonslänkar