Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kärlekssorg, skandaler och ond bråd död - Allt om Monacos mörka skugga

02 jan, 2018, 11:07 
AvRed Aktionen
Det sägs att en 700 år lång förbannelse har svävat över det lilla furstendömet Monaco. Och visst verkar det stämma om man ser till familjen Grimaldis alla tragedier genom åren.
Annons

Av: Agneta Nisbeth Foto: IBL

Sanning eller skröna? Har furstefamiljen i Monaco varit drabbad av en förbannelse i över 700 år?

Legenden ser lite olika ut beroende på vem man frågar, en gör gällande att adelsmannen Francesco Grimaldi på 1200-talet tog livet av en man som skulle försvara landet och att Grimaldi därmed drog på sig en förbannelse.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

En annan säger att den förste fursten i landet, Rainier I, skulle ha kidnappat och våldtagit en ung mö som råkade vara häxa. Kvinnan lämnades sedan åt sitt öde och ska ha slängt ur sig en förbannelse mot familjen som en hämnd innan hon dog: “Ingen i familjen Grimaldi ska någonsin bli lycklig i kärlek och äktenskap!”

Något som onekligen verkar ha stämt. För nog har det varit en del olyckliga äktenskap i den beryktade furste familjen, och då pratar vi inte bara om det senaste århundradet.

Idag är det Albert och Chalene som regerar över Monaco och paret verkar lyckligt gifta. Men så har det inte alltid varit i släktens något mörka historia…

Under 1700-talet och fram till 1800-talet var de furstliga äktenskapen sällan lyckliga. I och för sig inte en ovanlighet på den tiden, då var och var annan kung och drottning hade älskarinnor och älskare vid sidan om.

Annons

I slutet på 1800-talet styrde furst Albert i landet och hans första äktenskap med Mary Victoria Hamilton tog slut efter elva år, sedan hittade han en ny kvinna i Alice Richelieu, men hon visade sig vara otrogen. Fursten sägs ha gett henne en örfil under en fest i Monaco, en offentlig varning om att inte göra det igen.

Inte heller under 1900-talet blev de furstliga äktenskapen speciellt lyckade, och tyvärr råkade många kungligheter ut för diverse sjukdomar och olyckor, några dog dessutom i förtid. Så när furst Rainier äktade Hollywoodstjärnan Grace Kelly var det många som trodde att det skulle bli undantaget som bekräftade regeln.För även om Rainiers och Grace äktenskap hade sina upp- och nedgångar så fick de en härlig familj tillsammans.

Alla trodde att förbannelsen äntligen var över för gott när furst Rainier hade hittat kärleken i filmstjärnan Grace Kelly.
Rainier, Grace och barnen Albert, Caroline och Stéphanie var en gång en ganska lycklig familj, innan tragedin slog till med full kraft.

Men så en dag, i september 1982, slog katastrofen till igen. Furstinnan Grace och hennes yngsta dotter prinsessan Stéphanie färdades i sin bil på de dramatiskt vackra kustvägarna utanför Monaco när bilen plötsligt åkte av vägen och störtade nerför en klippa.Några rykten sade att det var prinsessan Stéphanie som körde bilen, andra sa att Grace Kelly hade druckit för mycket vin och att mor och dotter grälat precis före olyckan. Furste husets officiella förklaring var att furstinnan fått en stroke under resan och därefter tappat kontrollen över bilen.

Här, i en skarp kurva på vägarna utanför Monaco, slutade Grace Kellys liv. Dottern Stéphanie överlevde bilolyckan, men livet blev aldrig detsamma igen.

Hustruns död var en för stor sorg att bära för furst Rainier. Han stängde in sig allt mer på slottet och i april 2005 somnade han in för gott. Då hade han också fått uppleva ännu en begraving av en nära och älskad familjemedlem, äldsta dotterns make nummer två, Stefano Casiraghi.

Annons

Prinsessan Caroline har inte direkt haft ett lyckligt kärleksliv. Hennes första bröllop med playboyen Philippe Junot ägde rum 1978 med bland andra Ava Gardner och Frank Sinatra som gäster. Prinsessan var bara 21 år och det dröjde bara två år innan den 17 år äldre maken och hon gick skilda vägar.

Det allra första äktenskapet för prinsessan Caroline varade inte länge, men så var hon också ung när hon vigdes med playboyen Philippe Junot.

Caroline gifte sedan om sig med den italienske affärsmannen Stefano Casiraghi och de fick några lyckliga år tillsammans innan tragedin slog till med full kraft. Efter en svår båtolycka 1990 avled Stefano helt oväntat, bara 30 år gammal, och Caroline blev plötsligt en ung änka med tre små barn. Hon gjorde sitt bästa för att vara stark inför barnen Andrea, 6, Charlotte, 4, och Pierre, 3, under begravningen och tiden efteråt.

Caroline och Stefano fick i alla fall några år av lycka med de tre barnen innan livet slogs sönder och Stefano omkom i en båtolycka.
Det var knappt prinsessan Caroline orkade in i kyrkan när hon var tvungen att begrava sin make Stefano Casiraghi.

Efter ett antal mer eller mindre lyckade förhållanden mötte hon den tyske prinsen Ernst August av Hannover. Han var dock gift med en av Carolines bästa vänner, Chantal Hochuli, och de hade två söner, Ernst August jr och Christian. Men Ernst August blev blixtkär och skilde sig snabbt så han kunde gifta om sig med sin prinsessa i januari 1999.

Annons

Caroline var då redan gravid med sin yngsta dotter, prinsessan Alexandra av Hann over som föddes i juli samma år. Tyvärr gick inte heller det äktenskapet så bra. Den tyske prinsen visade sig ha problem med alkoholen och har inte bara betett sig illa offentligt utan har också skadat sin kropp med sitt leverne till den grad att han var nära att dö. Ernst och Caroline är fortfarande gifta på pappret men har inte levt ihop på många år. Men Caroline vill inte gärna skilja sig, titeln prinsessan Caroline av Hannover vill hon inte förlora.

Så här lyckliga såg de ut när de gifte sig, prins Ernst August och prinsessan Caroline som var gravid med prinsessan Alexandra vid tillfället.

Carolines tre barn från äkten skapet med Stefano har nu fått egna barn, den enda som inte är gift är Charlotte – men hon har sonen Raphael tillsammans med komikern Gad Elmaleh. Yngste sonen Pierre gifte sig för två år sedan och har nu sonen Stefano med hustrun Beatrice Borromeo. Andrea Casiraghi som gifte sig med Tatiana Santo Domingo 2013 har barnen Alexandre och India.

Annons

Andrea är dock prinsessan Carolines “enfant terrible”. Han gillar att festa hårt och följs ofta av paparazzifotografer som bara väntar på nästa skandal. Prinsessan Alexandra är bara 17 år och har mest intresserat sig för konståkning. Hon ses ibland också på modevisningar tillsammans med sin halvbror prins Ernst August jr:s hustru Ekaterina.

Han gillar verkligen att festa, Andrea Casiraghi. Trots att han numera är tvåbarnsfar såg han ut så här för några veckor sedan. Och lite senare hoppade han i böljan med kläderna på.

Prinsessan Stéphanie var den som satt bredvid mamma i bilen när Grace omkom och hennes liv har av förståeliga skäl inte varit sig likt sedan dess. Ett tag försökte hon sig på en karriär som designer och sedan sångerska, när hon inte festade vilt nätterna igenom. Stéphanie sågs med både Hollywoodstjärnor som Rob Lowe och söner till franska filmhunkar som Paul Belmondo och Anthony Delon – riktiga “bad boys”.

Annons

Det såg ut som om hon fått ordning på livet när hon blev förälskad i sin någorlunda ordentlige livvakt Daniel Ducruet. Men när han hamnade på film under en sexakt i trädgården med sin älskarinna 1995 slutade äktenskapet med skilsmässa. Stéphanie fick två barn med Daniel, sonen Louis och dottern Pauline, som verkar leva ganska normala liv trots allt. Nästa förhållande resulterade också i ett barn, dottern Camille Gottlieb, som hon fick med polisen Jean Raymond Gottlieb.

Stéphanies udda val av kärlekspartners fortsatte. Hon dejtade både elefantskötaren Franco Knie och trapetsartisten Adans Lopez Peres som hon också var gift med under ett år. Prinsessan bodde då i hans trailer och turnerade med hans cirkus. I dag lever hon ensam och arbetar mycket med välgörenhet, speciellt inom kampen mot aids.

Prinsessan Stéphanie hann inte vara gift så vidare länge med livvakten Daniel Ducruet innan han var otrogen.

Furst Albert har väl inte heller varit känd för sitt lyckliga kärleksliv. Som ung kallades han för playboyprinsen eftersom han ständigt omgav sig med nya kvinnor och gillade att synas i svängen. Han fick också två barn födda utom äktenskapet, dottern Jazmin Grace och sonen Alexandre Coste, innan han gifte sig med furstinnan Charlene år 2011.

Många trodde furstinnan Charlene var på väg att fly före bröllopet med furst Albert. Men här skär de upp tårtan efter vigseln.

Precis före bröllopet sades det att Charlene ville fly fältet. Ryktena sa att den forna simmerskan hade ångrat sig, hon ville inte bli furstinna på slottet i Monaco med allt vad det innebar. Men bröllopet ägde rum trots allt och den 10 december 2014 föddes tvillingarna prins Jacques, som en gång ska ta över tronen, och prinsessan Gabriella.

Furstinnan Charlene sägs i dag ha funnit sin plats i Monaco och verkar må mycket bättre.

Kanske är furstefamiljens förbannelse äntligen bruten?

Annons