Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kartläggning: Det händer med Silvia – när Victoria blir drottning

18 maj, 2021, 14:01 
AvLinus Brännström
Drottning Silvia kommer att få en helt ny roll.

När Victoria blir drottning kommer Silvias liv att se helt annorlunda ut.
Tillvaron lär förändras radikalt – vad gäller såväl boende som titel och offentliga uppdrag.

Annons
6 gånger Victoria burit Silvias kläder!Brand logo
6 gånger Victoria burit Silvias kläder!

Kung Carl Gustaf är en av de regenter i världen som suttit längst på sin tron. Men allt har tyvärr ett slut.

Kungen, som nyligen fyllde 75, har snart regerat i 50 år och även om han inte lär abdikera, den svenska traditionen är inte sådan, är det oundvikligen så att han inte kommer att leva för alltid.

Sedan grundlagsändringen 1980, som innebar att Sverige fick full kognatisk tronföljd, är kungens och drottningens förstfödda Victoria vår kronprinsessa.

Samtidigt blev två år yngre Carl Philip av med den kronprinstitel som han bara fick bära i ett år. Sedan dess är han "bara" prins.

Fina kronprinsessfamiljen!

När kungen dör kommer Victoria således att bli Sveriges drottning och hennes make, prins Daniel, kommer att börja kallas för drottninggemål. Samtidigt skulle Victorias dotter Estelle bli vår nya kronprinsessa.

Annons

Silvia skulle kallas "änkedrottningen"

Men vad skulle då hända med drottning Silvia?

Även om hon är några år äldre än kungen är medellivslängden i Sverige avsevärt längre för kvinnor än män. Sorgligt nog talar statistiken för att Silvia kommer att få tillbringa sina sista år utan sin älskade kung.

Om så skulle ske kommer drottning Silvias tillvaro att förändras i grunden. När Victoria blir Sveriges drottning kommer Silvias liv att se helt annorlunda ut på en rad punkter.

Bland annat vad gäller hennes kungliga titel.

– Silvia skulle bli änkedrottning och kan fortsatt vara med på representationsmiddagar då hon har kvar drottningrangen. Men drottning Victoria, som regent, skulle vara snäppet över sin moder. Silvia skulle tituleras drottning och kallas för änkedrottningen, förklarar författaren och hovexperten Herman Lindqvist.

Kommer drottning Silvia att flytta till Haga?

Kan byta slott med Victoria

En annan fråga är hur kungafamiljen skulle lösa boendesitutationen.

I dag lever kungen och drottningen på Drottningholms slott, en plats som varit parets officiella hem ända sedan 1981, medan kronprinsessan Victoria lever på det mer privata Haga slott med prins Daniel och barnen prinsessan Estelle och prins Oscar.

Annons

Det finns inga bestämmelser som säger exakt hur kungafamiljen ska bo.

Men troligtvis lär Victoria och hennes familj flytta från något mindre representabla Haga slott den dagen hon blir drottning.

– Kungafamiljen bestämmer själva hur de ska bo, det handlar om vad som blir mest praktiskt för dem alla, säger Herman Lindqvist.

Slottet renoverades för 40 miljoner

Haga slott är i dag toppmodernt. När kronprinsessan Victoria och prins Daniel flyttade in på hösten efter sitt bröllop hade slottet renoverats för runt 40 miljoner kronor för att passa parets behov.

Utöver rent kosmetiska ingrepp bytte man till exempel avloppsstammar och el i slottet samtidigt som man byggde om så att det skulle kunna användas till både representation och privat bostad. Victoria och Daniel, som ju båda är välkända hälsofantaster som älskar träning, har till exempel ett rejält hemmagym.

I de 40 miljonerna ingick också en mängd åtgärder för att stärka säkerheten på Haga slott. Över 16 miljoner kronor lades på säkerhetsarbeten.

Annons

Det är alltså inget dåligt ställe att bo på, med hög bekvämlighet och säkerhet, och en tanke är att drottning Silvia flyttar dit om Victoria bestämmer sig för ta sin familj till Drottningholms slott på Lovön.

– Eventuellt kunde de byta slott med varandra, säger Herman Lindqvist.

En annan möjlighet är att Silvia blir kvar på spatiösa Drottningholm om hennes hälsa skulle bli dålig och hon eventuellt skulle ha svårt att bo ensam.

Kronprinsessfamiljen på skidtur i Drottningholms slottspark. Kommer det att vara deras hem i framtiden?

Familjen kan hålla Silvia kvar på Drottningholm

Drottning Silvia lät ju exempelvis sin kära storebror, Walter Sommerlath, tillbringa sin sista tid på Drottningholms slott. Walter Sommerlath, som gick bort i sviterna av alzheimer i höstas, bodde mot slutet av sitt liv i nedre sjöflygeln på Drottningholm.

Annons

Familjen betyder mycket för Silvia så det var viktigt för henne att få vara nära brodern den sista tiden – även om det också var svårt.

– Det är smärtsamt. Gradvis blir man plötsligt ingenting i sitt medvetande och man kan inte få svar, man hittar inte rätt. Men man blir irriterad, så det var väldigt svårt att hantera det också. Särskilt de sista månaderna, berättade hon om Walter och hans sjukdom för Rania Shemoun Olsson i TV4:s "Kungahuset 2020".

– Jag hade trott att jag genom mammas sjukdom hade lärt mycket och i 25 år har jag verkligen jobbat med de här frågorna. Men det här var en helt ny situation. Alzheimer är något förskräckligt, det måste jag verkligen säga, fortsatte drottningen.

Viljan att vara nära familjen är en av sakerna som talar för att Silvia skulle bli kvar på Drottningsholms slott, där det finns en rad olika bostäder, även om kungen skulle gå bort.

Det är långt ifrån säkert att vi får se Silvia i offentliga sammanhang i framtiden.

Silvia kan dra sig tillbaka helt

Hon skulle också kunna fortsätta utföra offentliga uppdrag. Det finns inget i lagen som hindrar henne från det även om hon skulle vara änkedrottning.

Annons

En tanke är att hon skulle hjälpa till med officiella uppdrag där det behövs och inom de områden som hon brinner lite extra för – som just kampen mot alzheimer och demenssjukdomar samt barns rättigheter.

– Beroende på Silvias hälsa kan hon vara med och utförliga kungliga uppdrag. Ingenting är bestämt i lag, allt beror på hennes hälsa och vad som behövs just då, säger Herman Lindqvist.

Men allt beror förstås på hur gammal Silvia är om det här scenariot inträffar och hur pigg och frisk hon i sådana fall är då.

Det är dock inte alls säkert att vi kommer att se särskilt mycket av drottningen om detta skulle inträffa – även om hon fortfarande skulle vara vid god vigör.

Herman Lindqvist menar att det mest sannolika är att Silvia mer eller mindre kommer att dra sig tillbaka den dagen som Victoria blir drottning.

– Det troliga är att hon drar sig tillbaka från offentliga uppdrag men är kvar i familjesammanhang, säger hovexperten och författaren.

Annons