Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Kartläggning! Så har kungligheterna brutit mot corona-restriktionerna: "En regel för dem, en annan för oss"

24 jan, 2021, 09:00 
AvAnnaClara von Hofsten
Kungligheterna som brutit mot corona-restriktionerna
Gäller inte samma regler för alla?
Här är kungligheterna som har brutit mot corona-restriktionerna – och de som har skött sig.
Annons
5 ställen kungligheterna reser till!Brand logo
5 ställen kungligheterna reser till!

Under julhelgerna var det som bekant flera politiker och myndighetspersoner som valde att ignorera restriktionerna från Folkhälsomyndigheten med anledning av coronapandemin. Det är mänskligt att fela, men i flera fall handlade det knappast om en felbedömning i all hast, utan om en provocerande nonchalans. Inte så förvånande kan vi se samma beteende hos våra kungligheter. I vissa fall rör det sig om mindre avvikelser, små felbeslut som nästan alla kunde ha tagit.

Familjegemenskapen gick före coronareglerna för den norska kungafamiljen i julas. Fullt förståeligt tycker nog de flesta. Bilden är från Lofoten i somras och visar Maud Angelica, Ingrid Alexandra, Emma Tallulah, Mette-Marit, Haakon, Leah Isadora och Märtha Louise.

Norska kungafamiljen – ett specialfall

Men i vissa fall har man helt uppenbart struntat i allt vad restriktioner heter. Och så har vi ett specialfall, den norska kungafamiljen som valde att fira jul allihop tillsammans, men ändå inte ådrog sig särskilt hård kritik. Anledningen är förstås deras mycket speciella situation.

Annons

Att låta prinsessan Märtha Louise, 49, fira jul ensam med döttrarna Emma, Leah och Maud var otänkbart. Förra årets jul förvandlades ju till en mardröm när konstnären Ari Behn, flickornas pappa och prinsessans exmake, tog sitt liv. Julen kommer nog för all framtid att i viss mån vara ett trauma för flickorna Behn, och att ta sig igenom denna första jul var givetvis en svår prövning för hela familjen.

Prins William och hustrun Kate mötte upp prins Edward med hustrun Sophie för en julpromenad – i strid med coronareglerna.

”En regel för dem dem, en annan för oss”

I England firade hertiginnan Kate, prins William och barnen George, Charlotte och Louie jul i liten skala, helt i enlighet med pandemirestriktionerna. Redan när barnen slutade skolan ett par veckor före jul åkte familjen till sitt weekendgods Anmer Hall i Sandringham. Men helt isolerade har prinsfamiljen ändå inte varit – en dag mötte de nämligen upp Williams yngste farbror, prins Edward, hans fru Sophie och deras två barn för en promenad.

Annons

Totalt blev det nio personer som samlades, vilket tydligt bryter mot coronareglerna om max sex personer. Straffet är böter på drygt 2 200 kronor.

Sophie och Edward med barnen lady Louise och lord James, som tog en julpromenad med William, Kate, George, Charlotte och Louis. Men nio personer från två hushåll är inte tillåtet.

– De bröt helt klart mot covidreglerna, för de var nio från två separata hushåll, säger ett vittne till Daily Mail.

– Jag kunde inte låta bli att tänka att det finns en regel för dem, och en annan för oss andra. Det var ganska uppenbart, fortsätter vittnet.

Daily Mail har bilder som visar hur sällskapet går i samlad trupp på en vandringsled i närheten av Sandringham. Familjerna lämnade dock platsen var för sig.

Kate och William åkte på en tågturné för att se hur det stod till ute i landet under pandemin. Ett vällovligt initiativ, men folksamlingarna som uppstod var ju inte så bra...

Detta var inte första gången som Will och Kate har kritiserats för att inte följa covidreglerna. I början av december åkte paret på en tågturné i landet, för att tacka sjukvårdspersonalen för deras arbete under pandemin. En uppskattad gest, och naturligtvis försökte prinsparet göra turnén så coronasäker som möjligt, men i en tid när alla resor ska undvikas var den ändå tveksam att genomföra.

Annons

Provocerande nonchalans – 100 000 kr i böter

Ett av de mer flagranta fallen av kunglig coronanonchalans inträffade i det belgiska kungahuset. Prins Joachim, systerson till kung Philippe, flög till Madrid – trots att belgarna bara får resa utomlands om det finns giltiga skäl. Prinsen tilläts lämna landet av ”professionella skäl”, men i själva verket åkte han för att träffa sin flickvän, en societetskvinna från staden Córdoba i södra Spanien.

Men sämst i klassen är utan konkurrens belgiske prins Joachim – kung Philippes systerson. Han struntade i det mesta för att gå på fest i Spanien med flickvännen

Som bekant är Spanien ett av de länder som drabbats svårast i coronapandemin, och bara någon vecka innan prinsens besök hade regeringen utlyst tio dagars landssorg med anledning av att viruset skördat 27 000 människoliv i landet. Alla som reste in i landet var också tvungna att sitta två veckor i karantän.

Annons

”Jag ångrar mina handlingar djupt”

Men detta brydde sig prins Joachim inte om. Han klev i stället på snabbtåget till Córdoba, där han och flickvännen gick på en fest med ett 30-tal personer ur den lokala aristokratin – detta trots att Spaniens maxantal för personer som får träffas var 15 stycken. Många felbeslut på en enda resa, alltså, Men somliga straffar Gud genast, som talesättet lyder, och i det här fallet drabbades prinsen av corona och fick dessutom betala 100 000 kronor i karantänböter.

– Jag ber om ursäkt för att inte ha respekterat reglerna för karantän under min resa. I dessa svåra tider vill jag inte förolämpa någon. Jag ångrar mina handlingar djupt och accepterar konsekvenserna, säger prinsen i ett uttalande.

Det här var vad den nederländska kungafamiljen såg fram emot...

En annan rejäl pandemiblunder stod Nederländernas kungapar för. De tog nämligen regeringsplanet till södra Grekland för att besöka sin privata sommarvilla – samtidigt som landet införde nya restriktioner om att undvika onödiga resor.

Annons

Det var inte populärt hos det nederländska folket. Redan dagen därpå tog Willem-Alexander och Máxima planet hem igen, och de bad sedan folket om ursäkt via en video på Instagram.

– Det gör ont att ha svikit folkets förtroende, säger kungaparet i videon.

...men istället fick de åka hem med vändande plan och göra offentlig avbön via en video.

Här hemma i Sverige har kungafamiljen i princip agerat klanderfritt. Framför allt kungaparet har legat väldigt lågt – de är ju i riskgrupp med anledning av sin ålder. Hela våren tillbringade de isolerade på det lantligt belägna slottet Stenhammar i Sörmland. Efter en sommar på Solliden har de nu återvänt till Drottningholms slott, men iakttar fortsatt en stor försiktighet.

Bröt mot sin egen regel

– Det är fortsatt stor försiktighet gällande kungen och drottningen, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Annons

I pandemins inledande skede införde kungen även en regel: Han själv och hans tronarvinge, kronprinsessan Victoria, skulle undvika gemensamma sammankomster för att minska risken att de skulle insjukna samtidigt.

Begravningen av Silvias bror Walther Sommerlath fick kungafamiljen att göra ett avsteg från pandemireglerna. Obs, bilden är från ett annat tillfälle.

Detta var dock en regel som kungafamiljen valde att göra avsteg från när drottningens bror, Walther Sommerlath, avled i oktober. Den 20 november samlades kungaparet, kronprinsessparet och prinsparet i Drottningholms slottskapell för att ta ett sista farväl av Walter Sommerlath.

– Samtliga som var med under begravningen testades, trots att det var en väldigt liten ceremoni med anledning av corona, och visade negativt resultat innan. Och under begravningen var det stora avstånd bland alla som deltog, sa Margareta Thorgren.

Kungafamiljen inledde en turné med länsbesök i höstas, för att se hur det står till i landet med anledning av corona. Men att hålla avstånd i sådana sammanhang är svårt...

Under hösten, när smittspridningen ännu var låg, inledde den svenska kungafamiljen en turné till landets alla 21 län. Initiativet var kungens, och anledningen är att han på plats vill informera sig om hur det står till ute i landet med anledning av pandemin. Naturligtvis följde man alla rekommendationer från Folkhälsomyndigheten, men turnén väckte ändå en del uppseende.

Stora folksamlingar svårt att undvika

– Utmaningen blir ju, att även i vanliga fall blir det stora folksamlingar när den kungliga familjen besöker olika platser. Vi brukar vara transparenta och öppna, men det kommer vi inte att kunna vara den här gången, sa Margaretha Thorgren.

Carl Philip och Sofias länsbesök i Värmland blev det sista innan det försämrade smittoläget tvingade Hovet att trycka på paus.

Fyra länsbesök hann man genomföra; i Stockholm, Västmanland, Södermanland och Värmland, innan den andra vågen av coronasmitta tvingade hovet att skjuta resten av besöken på framtiden.

Annons