Katastrofen för kungen och Victoria – familjeskandalen avslöjad

Svenska kungafamiljen

Kungafamiljens största skandal är plötsligt avslöjad – och alla pratar om den.
Johan T Lindwall: Julklappen är det sista kungen vill ha
1:06

Efter reklamen: Johan T Lindwall: Julklappen är det sista kungen vill ha

(1:06)

Slå på ljud

SVT:s tv-serie En kunglig affär blev en stor snackis under mellandagarna. Serien handlar om relationen mellan restaurangägaren Kurt Haijby och kung Gustaf V på 1930-talet. Relationen är dokumenterad, och Kurt blev sedermera åtalad efter att ha försökt pressa hovet på pengar.

Stora skandal i kungafamiljen – kris för Victoria och kungen

Det här var en pinsam historia för hovet och är det än idag. Som vår chefredaktör Johan T Lindwall uttryckte saken:

– En kunglig affär är något av en skandalserie, säger Johan i en så kallad videokrönika.

– Nu så många år senare rullas affären upp igen, på bästa sändningstid i SVT under julhelgen. De som inte visste om affären kommer garanterat veta exakt vad En kunglig affär gick ut på. Jag skulle nog vilja säga att det här är den julklappen som vår nuvarande statschef, hans majestät konungen, absolut inte vill ha!

Och Johan T hade mer rätt än vad han trodde. Serien sändes nämligen även i Norge, i NRK, så nu har även norrmännen fått nys om en av de största skandalerna i kungahusets moderna historia.

Har till och med spridit sig till Norge

Norska Se og hör har till och med skrivit en uppföljningsartikel om skandalen, med hjälp av historikern Trond Norén Isaksen.

Där Trond inne på att SVT har förskönat historien, ett argument som även hörts i Sverige. Historikern Per Ewert gick så långt att han anmälde serien till Granskningsnämnden, då han menar att SVT inte följt kraven om opartiskhet.

– Serien skapar en bild av historien hos tittarna som inte är riktig. Ett annat problem är att man lägger en nutida sexualpolitisk agenda på historiska händelser, säger Per Ewert till den kristna tidningen Världen idag.

– Som historiker vill man ju att händelseförlopp ska framställas så sanningsenligt som möjligt. I en sådan här stor politisk affär får man inte vara så här frigjord med fakta.