Katastrofen när kungen skulle dela ut medalj – dråpliga missen inför alla

Sissela Kyle och kungen

Kungen skulle dela ut en medalj – då skedde det som inte får hända.
Slå på ljud

Kungen hade finfrämmande på besök på slottet tidigare i veckan. Då kom en rad celebriteter för att ta emot medaljer direkt från hans majestäts hand.

Kungen delade ut två olika sorters utmärkelser:

– H.M. Konungens medalj, tidigare kallad Hovmedaljen, som förlänas för "särskilda förtjänster i samhället".

– Litteris et Artibus som utdelas för "framstående konstnärliga insatser inom främst musik, scenisk framställning och litteratur".

Dråpliga scenen när kungen delade ut medalj

Sissela Kyle och kungen

Sissela Kyle får medalj av kungen.

Henrik Montgomery/TT

Bland mottagarna hittade vi flera bekanta namn, som också tog sig en pratstund med hovets informationsavdelning efteråt.

Skådespelaren och komikern Sissela Kyle fick Litteris et Artibus för "framstående konstnärliga insatser som skådespelare och teaterchef".

Hon strålade efteråt.

– Trots det ceremoniella, eller kanske också tack vare det, så var det varm stämning i salen. Vi fick gå fram en och en, sa Sissela och pekade på en blå rosett på sitt kavajslag.

– Den här rosetten visar att jag fått medaljen. Den får jag inte ha på mig närsomhelst utan bara vid speciella tillfällen.

Just Sisselas del av utdelning blev dock lite av en snöplig historia. Just det som inte får hända, hände när hon tog emot medaljen från kungens hand.

– Jag började med att tappa den..., berättar hon.

I ett mail till Svensk Damtidning berättar Sissela att det hela inte var så dramatiskt. Ceremonin var fin och värdig.

"När jag senare skulle sätta på mig rosetten så föll medaljen ur etuiet men fångades genast upp. Detta skedde utan vittnen".

"Då reste sig håret i nacken"

Hasse Andersson, även känd som "Kvinnaböske", fick medalj för "framstående insatser inom svenskt musikliv".

– Jag fick ett brev på posten och då reste håret sig i nacken på mig. Det var väldigt spännande och jag blev väldigt upprymd och glad och stolt. Den här medaljen betyder jättemycket för mig. Jag har hållit på i många år och spelat och jobbat bland folk. Det känns som att nån sett och lagt märke till allt man gjort. Detta är en bekräftelse på det. Det är egentligen bara en sak som känns ledsamt och det är att mina föräldrar är borta sedan många år och de kan inte se det här. Men jag tror att de sitter på ett moln i himlen och tittar på mig och är stolta, sa Hasse.

LÄS MER: Anna Skipper lämnade Sverige utblottad – livet med nya kärleken

LÄS MER: Svenska skidlandslaget – bråken, skandalerna, kärleken och miljonerna

LÄS MER: De får bo på kungens privata ö – reglerna som gäller