Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Katastrofsituation för Madeleine – kan tvingas hem till Sverige akut

11 jan, 2022, 09:00 
AvAnnaClara von Hofsten
Prinsessan Madeleine kan tvingas hem till Sverige akut

Just nu är prins Carl Philip vikarierande statschef, eftersom både kungen och kronprinsessan är sjuka i covid-19. Men vad händer om även prinsen blir smittad?

Annons
Har du koll på tronföljden?Brand logo
Har du koll på tronföljden?

I helgen kom beskedet som ingen ville ha. Även kronprinsessan Victoria och prins Daniel har insjuknat i covid-19, några dagar efter kung Carl Gustaf och drottning Silvia.

Vem är det egentligen som kör?

Det betyder att alla fyra sitter isolerade i sina hem, på Haga respektive Drottningholm slott. Ingen av dem är visserligen enligt uppgift från hovet särskilt sjuk, men eftersom vi har en pandemi måste de ändå sitta i karantän.

prinsessan Madeleine prins Carl Philip
Vikarien med sin vikarie? Om kungen, Victoria och Carl Philip samtidigt sätts ur spel – till exempel av covid-19 – blir prinsessan Madeleine vår formella statschef.

Det betyder att både vår statschef och hans givna vikarie är sjuka. Vad gäller då vid en akut händelse som kräver statschefens medverkan, till exempel en regeringskris?

– Ja, då är det prins Carl Philip som tar över, säger historikern och kungaexperten Herman Lindqvist.

Om det otänkbara händer…

Men om även prins Carl Philip blir sjuk – vilket inte alls förefaller orimligt – vad händer då?

Annons

– Då får prinsessan Madeleine ta över som vikarierande statschef, och om även hon blir sjuk innan kungen tillfrisknat så är det talmannen som går in, säger Herman Lindqvist.

Att vikariera som svensk statschef ingår nog inte i Madeleines planer….

Det skulle i teorin kunna innebära att prinsessan Madeleine tvingas flyga hem akut från Florida. Men dit har vi i praktiken långt kvar – kriser som kräver statschefens fysiska närvaro är trots allt väldigt ovanliga i Sverige. Såväl kungen, kronprinsessan som prins Carl Philip är ju också i bra form, och att alla tre skulle vara utslagna en längre tid är inte troligt.

Annons