Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Kates sjukskrivning efter cancerbeskedet – så lever hon

22 jun, 2024, 09:00 
AvLinus Brännström
Prinsessan Kate visade nyligen upp sig för första gången sedan cancerbeskedet.
Men samtidigt berättar hon själv att faran inte är över.
Så lever hon nu – och så blir det med prins William om det allra värsta skulle inträffa.
Annons

Efter månader av spekulationer och rena konspirationsteorier – till stor del orsakade av den manipulerade bild hon själv delade på mors dag – valde prinsessan Kate till slut att avslöja sanningen.

Prinsessan Kate har cancer: ”Jag kommer att klara mig”Brand logo
Prinsessan Kate har cancer: ”Jag kommer att klara mig”

Beskedet var värre än vad någon hade kunnat tro.

Den bukoperation som hon genomgick i januari i år, som det brittiska hovet då inte vill kommentera närmare än att den inte var cancerrelaterad, visade att hon trots allt drabbats av cancer.

– Operationen gick bra. Men tester efter operationen visade att det hade funnits cancer. Mitt medicinska team rådde mig därför att genomgå förebyggande cellgiftsbehandling och jag är nu i ett tidigt skede av den behandlingen, sa hon i ett förinspelat inslag i BBC:s nyhetssändning den 22 mars.

Annons

Kate: ”Tagit tid att förklara”

Kate berättade samtidigt att prinsfamiljen valt att hålla allt hemligt – framför allt för barnens skull.

– Det har tagit tid att förklara allt för George, Charlotte och Louis på ett lämpligt sätt och försäkra dem om att jag kommer att bli bra igen. Som jag har sagt till dem så mår jag bra och jag blir starkare varje dag genom att fokusera på sådant som påskyndar tillfrisknandet, förklarade hon.

Prinsessan, som då inte hade synts i offentligheten på flera månader, sa också att det kommer att dröja innan hon kan vara tillbaka i full kraft.

– Vi hoppas att ni förstår att vi som familj nu behöver få vara i fred medan jag genomgår min behandling. Mitt arbete har alltid skänkt mig stor glädje och jag ser fram emot att fortsätta det när det är möjligt. Men just nu måste jag fokusera på att bli helt återställd.

Här dyker Kate upp igen

Cancerdiagnosen är förstås en svår prövning för den unga familjen. Men också för hela det brittiska kungahuset – beskedet kom bara en månad efter att kung Charles också sjukskrivits för cancer.

Annons

En rejäl kris då Kates sjukdom gör att prins William inte kunnat hoppa in i sin fars ställe i den utsträckning han garanterat annars hade gjort. I stället fick drottning Camilla liksom Charles syskon prinsessan Anne och prins Edward fler åtaganden under våren.

Samtidigt finns det fortfarande fler frågor än svar om prinsessan Kates hälsa och när hon kan återvända till sina kungliga plikter.

Den 15 juni gjorde hon sitt första offentliga framträdande på hela året då hon medverkade vid Trooping the Colour-paraden, även känd som monarkens födelsedagsparad, i London.

Beskedet om att hon faktiskt skulle medverka under paraden kom dock mindre än 24 timmar innan det var dags. Något som går i linje med de uppgifter som har florerat om att Kates schema för 2024 är helt tomt – hon kommer helt enkelt bara att medverka på officiella tillställningar om hon kan och orkar.

En bild som förstärktes ytterligare i den öppenhjärtiga text som hon delade med sig av på Instagram inför Trooping the Colours.

Annons

”Jag gör goda framsteg, men som alla som går igenom cellgiftsbehandling vet finns det bra dagar och dåliga dagar. På de dåliga dagarna känner man sig svag, trött och måste låta kroppen vila. De bra dagarna, när man är starkare, vill man ta tillvara på”, berättade Kate där.

Brittiska kungafamiljen
Prinsessan Kate sågs återigen i det kungliga rampljuset under den årliga traditionen Trooping the Colour.i-Images

Hon gav också en inblick i hur hennes liv ser ut under sjukskrivningen, långt borta från offentligheten.

”Min behandling pågår fortfarande och kommer fortsätta i några månader till. De dagar då jag mår tillräckligt bra är det en glädje att delta i skollivet, ägna tid åt det som ger mig energi och positivitet, samt att börja jobba lite hemifrån”, berättade Kate för sina över 16 miljoner Instagram-följare.

Sedan förklarade hon att hon hoppas kunna vara med på ytterligare officiella uppdrag i sommaren men betonade också att faran ännu inte är över.

Annons

”Jag har fått lära mig att ha tålamod, särskilt när det kommer till osäkerhet. Att ta en dag i taget, lyssna på min kropp och tillåta mig själv att ta den här tiden för att läka.”

Kates sjukdom väcker frågor

Alla hoppas förstås på snabbt och fullständigt tillfrisknande för Storbritanniens blivande drottning.

Men i och med de osäkra prognoserna och kungahusets tystnad, man har inte ens ens klargjort vilken sorts cancer Kate har drabbats av, väcks en hel del frågor.

Många undrar vad som händer om, Gud förbjude, det absolut värsta skulle inträffa.

Om prinsessan Kate inte skulle klara sig och prins William blir ensam kvar med barnen.

– Det vore ju tragiskt om hon skulle gå bort. Det är ju en romans som har känts äkta hela tiden, de gillar ju verkligen varandra. Man vet ju inte exakt vad hon lider av, men uppenbarligen är det allvarligt eftersom hon vårdas under så pass lång tid, säger journalisten och kungaexperten Sten Hedman.

Annons

Om det otänkbara skulle ske och prins William skulle bli änkling är det svårt att veta vad som skulle hända.

– Praxis är väl egentligen att han förblir ensam. Men det där vet man ju aldrig, det är nya tider och man tänker annorlunda nu. Men i gamla tider, når sådant inträffade, då fick ju mannen i fråga fortsätta leva ensam, säger Sten Hedman och fortsätter:

– Officiellt var de ensamstående, men oftast hade de en relation.

Prinsessan Kate
Det är oklart vad som händer med prins William och prinsessan Kate går bort.i-Images

Skulle det hända prins William talar dock det mesta för att han skulle kunna kunna inleda en ny relation – men att det skulle dröja.

– Om William vill bevara sin popularitet kan han inte gifta om sig förrän efter en bra lång mellanperiod. Under den tiden får han inte visa sig med andra kvinnor, säger författaren och hovexperten Herman Lindqvist.

Annons

Han betonar att det inte finns några lagar och bestämmelser kring detta – det handlar bara om vad som anses passande.

– En stor del av befolkningen skulle troligtvis reagera ytterst negativt mot honom. Vad som händer är att änklingen får inleda en ytterst diskret och privat relation, ungefär som Charles och Camilla i många år, förklarar Herman Lindqvist.

Sten Hedman tror dock att det brittiska folket skulle ha förståelse om prins William i detta scenario förr eller senare träffade en ny kvinna.

– Ingen skulle ju vilja att William förblev ensam, att han bleknade bort som ensam kung. England vill naturligtvis gärna se en drottning vid hans sida, oavsett vad som händer, säger han.

Prins William och prinsessan Kate
Prins William och prinsessan Kate.Stephen Lock

Foto: TT

Annons