Kejsar Akihito har lämnat sjukhuset efter sin operation

Två veckor efter sin bypassoperation på Tokyos Universitetssjukhus har kejsar Akihito fått lämna sjukhuset, ses här med sin hustru kejsarinnan Akihito.

Det var den 18 februari som kejsaren genomgick en sex timmar långa hjärtoperation, som läkarna redan några timmar senare på en presskonferens kallade “mycket framgångsrik”. Den 78-årige kejsaren har i flera år lidit av sviktande hälsa, han har opererats för prostatacancer, haft stressrelaterade problem och i vintras led han av en långvarig lunginflammation.

Började för ett år sedan

Hjärtproblemen började för drygt ett år sedan och den senaste tiden har de blivit värre. Under operationen ersattes två av tre artärer i hjärtat med blodkärl från andra delar av hans kropp.

– Nu fungerar blodflödet tillfredsställande, meddelade kirurgerna.

Dålig hälsa

Under kejsarens sjukdom har hans officiella plikter skötts av kronprins Naruhito. Redan för tre år sedan drog kejsar Akihito ner på arbetet på grund av dålig hälsa och sedan dess har kronprinsen fått överta mycket av representationen. Även om operationen var lyckad, lär kejsaren inte ta på sig fler uppgifter.

Kronprins Naruhito – kommer han att ta över?

Sladdbarn

Men något han måste reda ut är vem som ska ta över efter honom, om det ska bli den 52-årige Naruhito, som i sin tur inte har något självklar efterträdare, “bara” dottern Aiko, 10 år. Medan hans bror prins Akishino efter två döttrar, år 2006 fick ett sladdbarn, sonen Hisahito. Ett nog så påfrestande beslut för kejsaren – vem nu är tar över.

Av Eva Åström

Foto: All Over press

Läs även:

Kejsarens operation gick bra››

Japans kejsare åter frisk – men nu väntar nya problem››

Drottning Jetsun Pema på besök i Japan››