Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Kejsar Akihito har lämnat sjukhuset efter sin operation

07 mar, 2012, 09:02 
Agneta Nisbeth
Annons

Två veckor efter sin bypassoperation på Tokyos Universitetssjukhus har kejsar Akihito fått lämna sjukhuset, ses här med sin hustru kejsarinnan Akihito.

Annons

Det var den 18 februari som kejsaren genomgick en sex timmar långa hjärtoperation, som läkarna redan några timmar senare på en presskonferens kallade “mycket framgångsrik”. Den 78-årige kejsaren har i flera år lidit av sviktande hälsa, han har opererats för prostatacancer, haft stressrelaterade problem och i vintras led han av en långvarig lunginflammation.

Började för ett år sedan

Hjärtproblemen började för drygt ett år sedan och den senaste tiden har de blivit värre. Under operationen ersattes två av tre artärer i hjärtat med blodkärl från andra delar av hans kropp.

– Nu fungerar blodflödet tillfredsställande, meddelade kirurgerna.

Dålig hälsa

Under kejsarens sjukdom har hans officiella plikter skötts av kronprins Naruhito. Redan för tre år sedan drog kejsar Akihito ner på arbetet på grund av dålig hälsa och sedan dess har kronprinsen fått överta mycket av representationen. Även om operationen var lyckad, lär kejsaren inte ta på sig fler uppgifter.

Annons

Sladdbarn

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Men något han måste reda ut är vem som ska ta över efter honom, om det ska bli den 52-årige Naruhito, som i sin tur inte har något självklar efterträdare, “bara” dottern Aiko, 10 år. Medan hans bror prins Akishino efter två döttrar, år 2006 fick ett sladdbarn, sonen Hisahito. Ett nog så påfrestande beslut för kejsaren – vem nu är tar över.

Av Eva Åström

Foto: All Over press

Läs även:

Annons