Kejsar Akihito vill inte lämna över tronen till kronprins Naruhito

Krisen är ett faktum. Den japanska kronprinsen Naruhito tvingas kanske överlämna tronföljden till sin lillebror Akishino.

Nu pratas det öppet i Japan om krisen som skakar det kejserliga huset. Kejsar Akihito sägs ha tröttnat på kronprins Naruhito och hans familj; hustrun Masako som efter nio år inte verkar tillfriskna från sina psykiska besvär och deras tioåriga dotter Aiko, som inte törs gå i skolan såvida inte mamma sitter bredvid henne hela dagarna.

Favoriserar sonsonen

Många japaner såg fram mot den dag kronprinsparet skulle ta över. Båda är moderna, utbildade vid Oxford och skulle kunna rycka upp det stelbenta ålderdomliga hovet. Men då hade de inte räknat med kejsar Akihito. Han är inte intresserad av någon modernisering och vill absolut inte att hans sondotter en dag ta över tronen. Han favoriserar sonsonen Hisahito, 5, och hans familj. Ni ser prins Akishino med hustrun Kiko på bilden här intill.

Kejsar Akihito och kejsarinnan Michiko.

Sjuk i bronkit

Det är dem kejsaren umgås med hela tiden, det var de som hälsade på honom på sjukhuset där han låg i 19 dagar för bronkit. Kronprinsfamiljen är numera utfryst från familjegemenskapen och det anses bara vara en tidsfråga innan den sjuklige kejsaren gör en rockad och placerar sin yngste son Akishino först i tronföljdsordningen, följd av lille Hisahito. Det är inte bara jordbävningar som skakar Japan numera…

Av Eva Åström

Foto: Stella Pictures

Läs även:

Japans kejsare åter frisk – nu väntar nya problem››

Drottning Jetsun Pema på besök i Japan››

Kejsar Akihito inlagd på sjukhus för bronkit››

Prinsessan Aiko firade 10-årsdagen››