Kika in hemma hos drottning Máxima – efter renoveringen av Huis ten Bosch

NU GRATIS

Efter 3 års renovering 
av det nästan 900 kvadratmeter stora slottet Huis ten Bosch är det äntligen dags för Willem-Alexander och Máxima att flytta in tillsammans 
med de tre döttrarna. 
Här är holländska 
kungafamiljens nya hem!

Nu vajar den kungliga ätten Oranges ståtliga flagga på taket på palatset Huis ten Bosch! Äntligen har Máxima fått nyckeln till familjens nya bostad.

Den 13 januari 2019 flyttade den nederländska kungafamiljen in officiellt in i palatset, som är ett av de tre familjeslotten. De andra är Noordeinde Palace i Haag och Kungliga Slottet i Amsterdam.

Huis ten Bosch efter renoveringen

Huis ten Bosch – 900 kvadratmeter skön hemkänsla med modern lyx.

Det är inget litet hem, som kung Willem-Alexander och drottning Máxima bor i. Med en golvyta på 8.785 kvadratmeter finns det gott om svängrum både för representation och vardagsliv. Prinsessrummen står klara och kronprinsessan Catharina Amalia, 15, prinsessan Alexia, 13, och prinsessan Ariane, 11, har redan boat in sig. De har fått välja tapeter och inredning. Modern stil gillar de alla tre. Kompisarna har redan hunnit sova över flera gånger sedan inflyttningen strax efter nyår. Här bodde Willem-Alexander som tonåring och sägs nu ha låtit göra om sitt gamla, stökiga pojkrum till ett trivsamt tv-rum.

En av de mer officiella salarna i Huis ten Bosch. Kungaparet ska också arbeta härifrån.

En av de mer officiella salarna. Kungaparet ska också arbeta härifrån.

Splitterny walk-in-closet

Nyligen körde den stora lastbilen in genom grindarna och parkerade utanför palatsets stora entré. Ett myller av flyttkarlar bar kartonger med husgeråd, prylar och dyrbara släktklenoder. Màximas och Willem-Alexanders vaniljgula soffgrupp placerades i det privata vardagsrummet. Stora oljemålade porträtt med generationer av kungar och drottningar av huset Oranje hängdes upp i rad på de nytapetserade väggarna i galleriet och en blanksvart flygel fick centerplats i musikrummet. Koffertar med kläder kånkades uppför de snirkliga trapporna till Máximas splitternya walk-in-closet.

Fantastiska nyrestaurerade oljemålningar pryder väggarna i nyrenoverade Huis ten Bosch.

Fantastiska nyrestaurerade oljemålningar pryder väggarna.

Tre år tog det att återskapa salongernas glans och hammarslagen har länge ekat över Gravenhaagse Bos’s 10, där Huis ten Bosch är beläget i Haag.

Drottning Máxima har haft stort intresse i renoveringen och har noga följt alla nybyggnationer. Hon har också varit med i hela inredningsprocessen. De äldsta delarna av slottet är från 1600-talet och anlitade experter, konservatorer och duktiga inredningsarkitekter har med varsam hand återskapat palatsets glans. Huis ten Bosch har en centraliserad design enligt italiensk modell. Slottet har haft många prominenta ägare. När William I av Nederländerna blev kung 1815 gjorde han palatset till en av sina officiella bostäder. Under första världskriget var Huis ten Bosch den primära bostaden för drottning Wilhelmina. Under andra världskriget planerade nazistförvaltningen att rivna byggnaden. Lyckligtvis hände det aldrig, men slottet skadades. Efter att ha renoverats mellan 1950 och 1956 blev det återigen ett kungligt residens.

Máxima var med i hela inredningsprocessen och har valt originalmönster på väggarna.

Máxima var med i hela inredningsprocessen och har valt originalmönster på väggarna.

Fin takhöjd – och åttakantig kupol

Kung Willem-Alexanders mor, före detta drottning Beatrix lämnade palatset 2014 och sedan dess har den pampiga byggnaden genomgått renoveringar. Under restaureringarna har palatsets mest kända rum varit öppet för allmänheten. Oranjezaal designades av Amalia av Solms-Braunfels, änkan till prins Frederick Henry, som lejde arkitektmålarna Jacob van Campen och Pieters, samt även konstnärer såsom Gerard van Honthorst att fylla rummet med fantastiska målningar. Två sviter av lägenheter löper symmetriskt runt den pampiga trapphallen, Oranjezaal, med en takhöjd på tre våningar som toppas av en åttkantig kupol.

Det finns fortfarande saker att färdigställa, så vissa delar av palatset kommer att bli klara först senare i vår.

Vi kan vänta oss ett “House-warming-party” eller inflyttningsfest, som heter duga. Den holländska kungafamiljen är som bekant en av världens rikaste och har minsann råd att bjuda på storstilat kalas för släkt och vänner. Kanske åker lilla prinsessan Estelle till sin gudfar med mamma kronprinsessan Victoria och pappa prins Daniel och får leka i de hemtrevliga salongerna …

Se alla bilder i bildspelet här!

Fakta: Huis ten Bosch

  • Adress: Gravenhaagse Bos’s 10, Haag.
  • Byggår: 1645
  • Funktion: Bostads-/arbetsplats.
  • Användare: Kung Willem-Alexander, drottning Máxima och deras döttrar.
  • Golvyta: 8.785 kvadratmeter.
  • Arkitekt: Hubert-Jan Henket i samarbete med Bierman Hneket Arkitekter.
  • Restaureringsarkitekt: Krijn van den Ende BBOR.
  • Trädgårdsdesign: Piet Oudolf, Deltaform-gruppen.

Foto: Holländska kungahuset, TT

Läs mer:

Prinsessan Madeleines Florida – här lever hon sitt liv

Så började Victorias och Daniels vackra och dramatiska kärlekshistoria