Kika in i kungligheternas privata sommarparadis

victoria och daniel villa skönvik kumgligheternas sommarparadis
NU GRATIS

Nu gläntar vi på grindarna till kungligheternas privata sommarparadis👑 Stenhuset i Toscana – här drar sig holländska kungafamiljen tillbaka 👑 Ljuvliga bilderna från Gråsten – se hur det såg ut förr om åren👑 Därför älskar Victoria och Daniel sitt nybyggda Villa Skönvik👑 Kate och William tar med barnen till renoverade Anmer Hall

Låt oss ta en titt på de kungliga sommarparadisen. Vi börjar med en pärla som prins Charles har förädlat. Han har gröna fingrar och brinner för trädgård och växter. Diana och sönerna William och Harry har tillbringat tid här. I dag njuter Charles och Camilla av grönskan och lugnet på landet.

Charles och Camillas älskade Highgrove House

Highgrove house var ett ganska enkelt engelskt lantställe innan prins Charles köpte det.

Highgrove

Färgerna i trädgården går i en mild ton. Mycket energi läggs på att producera egen kompost och gödsel för rabatter och planteringar.

Highgrove

Det mesta av trädgården har skapats under hans tid, som räknas som en av landets mest intressanta.

Highgrove house

Dessutom sköts den helt ekologiskt. Trädgårdsskötsel var sedan länge ett av prins Charles största intressen. Redan i unga år hjälpte han till med skötseln av växterna bakom Buckingham Palace.

Prins Charles med familj

Charles och Camilla bjuder gärna hem gäster till sommarhuset. Prins William och prins Harry kommer gärna och hälsar på tillsammans med sina familjer.

Kate och William tillbringar mycket tid i Sandringham

Kate är uppvuxen med naturen in på husknuten och hennes egen barndom var ju långt ifrån påpassad. Sommarhemmet Anmer Hall i Sandringham kan ge en bit av det till de tre barnen, prins George, prinsessan Charlotte och prins Louis. Drottning Elizabeth skänkte det till William och Kate. Huset har tio sovrum och Kate har inrett med varma färger och mysfaktorn är hög. Renoveringen tog tid eftersom hemmet är från 1802.

Anmer Hall

Huset moderniserades enligt parets personliga preferenser, exempelvis lade man nya, ljusa, orangefärgade plattor på taket, bytte gräset på tennisbanan och lade till ytterligare ett kök. Det är lätt att förstå varför William och Kate älskar Norfolk. Grevskapet är en vacker plats och så mycket mer privat än London.

Kate och William

Medan William är en citykille, växte Kate upp på landet och det är viktigt för henne att de tre barnen får samma känsla för landsbygden och friheten i naturen.

Anmer Hall

På Anmer Hall finns en underbar trädgård, pool, garage, bostad till nannyn och säkerhetsvakterna och stall.

George och prinsessan Charlotte

Efter det att prinsessan Charlotte fötts, stannade familjen två nätter på Kensington Palace och åkte sedan direkt till Anmer Hall. Därtrivs de, där kan de vara i fred.

Villa Skönvik – Victorias och Daniels fristad

Tiden Victoria och Daniel har tillsammans med barnen på Öland är helig. Den svenska sommaren är efterlängtad, men flyktig och förgänglig. Det gäller att hinna njuta av jordgubbarna, de ljumma grillkvällarna och de svalkande doppen i poolen.

Villa skonvik

Familjens drömboende, Villa Skönvik, är på 328 luftiga kvadratmeter, vackert beläget och avskilt inom Sollidens prydliga slottsområde. Kronprinsessan Victoria har varit på ön alla somrar sedan barnsben. Daniel har tagit Öland till sitt hjärta. Han trivs här, går upp tidigt och spelar morgongolf på någon av Ekerum Resorts två, fina 18-hålsbanor. Victoria tar sköna långpromenader över Alvaret och kopplar av på eftermiddagarna i solglittret vid Kalmarsund. Den barnvänliga gräsmattan är perfekt för stoj och bus. Kungaparets privata sommarslott ligger nära.

Estelle

– Det finns en viss ritual. Den börjar med hönsen och går sedan till hästen och sen tillbaka igen. Barnen älskar det, har Silvia berättat.

Kungen är noga med att hålla traditionerna vid liv.

– Det finns så mycket att visa barnbarnen – och så mycket att lära dem, har han sagt i en intervju. Att lägga nät är prinsessan Estelle numera en fena på. Under klarblå himmel lär hon sig ro i morfars gamla eka.

Så ser det ut. Ljuvliga dagar. Kvällarna tillbringar Victoria och Daniel helst på tu man hand. Då kan de packa picknickkorgen med en kanna te, nybakade kanelbullar och gå ned till bryggan vid Kalmarsund, som breder ut sig förföriskt bara 200 meter från Villa Skönvik.

Frederiks och Marys Gråsten slott jaktslott

Sommarslottet Gråsten i Sönderjylland var från början ett litet jaktslott, byggt på mitten av 1500-talet. Byggnaden brann ned. Den nuvarande vita slottsbyggnaden är från 1759. I dag umgås hela danska kungafamiljen på egendomen, som har ljuvliga strövområden och en härlig pool.

Kronprinsessan Mary vid poolen

I parken har unga kungligheter träffats i smyg. Det var här prinsessan Benedikte tog med sin prins Richard första gången för att träffa familjen.

Prinsessan Benedikte

Numera ses deras tre barn här varje sommar och träffar alla kusinerna. Prins Gustav av Berleburg, Benediktes son, är nära vän och kusin till kronprins Frederik och prins Joachim av Danmark.

Gråsten interiör

Här ser vi ett av rummen på slottet Gråsten.

De gillar att jaga och det finns stora jaktmarker runt omkring Gråsten.

Gråsten 3

Drottning Margrethe och systrarna kan vara helt avslappnade här. De känner till varje skrymsle på slottet eftersom de lekt här sedan barnsben. Den nya generationen kungligheter ser till att leka och stoja i de soliga salongerna. Stora fönster gör att sommarslottet alltid känns hemtrevligt och ombonat. En värme som uppskattas av alla som gästar. Frederik och Mary kommer hit med sin barnkvartett. Då blir det livat minsann!

Mary gråsten

Fruktträdgården är magnifik och det är från Gråsten eller på tyska, Gravenstein, som äpplet med samma namn härstammar från.

Gråsten

Det holländska kungaparet dronning Juliana och prins Bernhard af Lippe-Biesterfeld, besöker den danska kungafamiljen på Gråsten Slott. Her ser vi (fv.) Prinsesse Beatrix, av Nederländerna, Prinsesse Margrethe, Prinsesse Irene Emma, Prinsesse Maria Christina, Prinsesse Anne-Marie, Prinsessan Benedikte och prinsessan Margriet Franciska.

År 1935 gavs slottet som bröllopsgåva till kronprins Fredrik och kronprinsessan Ingrid. Sedan dess har danska kungafamiljen tillbringat alla somrar här.

Rocco dei Draconi – Willem Alexanders och Máximas italienska dröm

Prinsessan Beatrix har haft egendomen Rocco dei Draconi i italienska Tavarnelle Val di Pesa sedan barnen var små. Hon och maken Claus fick det 1975 från Vicini-familjen och hade sin första semester på ägorna 1976.

Rocco dei Draconi . Willem-Alexander, Maxima och barnen samt prinsessan Beatrix i sommarhuset i Toscana

Prinsessan Beatrix trivs att umgås under avslappnade former med Willem-Alexander och Máxima samt barnbarnen i huset i Toscana.

Máxima trivs i Toscana

Hon reser fortfarande till Rocco dei Draconi , numera tillsammans med barn och barnbarn. I dag har kung Willem Alexander tagit över ägandet av den medeltida lantgården i Toscana ihop med brodern prins Constantijn och framlidne prins Frisos döttrar, Luana och Zaria.

Rocco dei Draconi

I privata trädgården finns en svalkande pool. Rocco dei Draconi

En olivlund breder ut sig och det är en genuin miljö, som kungafamiljen njuter av. Det är skönt att byta de mörka slottssalongerna i Holland mot det rustika huset med träbjälkar och den solbestänkta poolen i trädgården.

Willem Alexander

Här lever Máxima och familjen som lokalinvånare, köper färska grönsaker på torget och tar cykelturer på slingrande grusvägar. Privat är det också. Obehöriga äga ej tillträde. Gården är omgiven av ett fyrameter högt staket och vid grinden finns vakter.

Foto TT