Kika in i Victorias smyckeskrin! Här är de kungliga smyckena som DU kan köpa

22 okt, 2021, 13:00 
AvAnnaClara von Hofsten

Våra kungligheter står alltid i centrum, i både fest och vardag, med noga uttänkta outfits där smyckena spelar en viktig roll. Vi har spanat in vilka som är deras favoriter och var du kan köpa dem!

Annons
Modeexperten: Här är kläderna som Victoria älskar
Modeexperten: Här är kläderna som Victoria älskar

Guld, ädelstenar och pärlor. Pampiga tiaror, vackra diadem och utsökta garnityr, inte sällan med en spännande historia. Vi älskar att se våra kungligheter i full gala, klädda i siden, sammet, silke och chiffong med sagolika och storslagna smycken som kronan på verket – både bildligt och bokstavligt talat.

Madeleine gillar internationell design; här på Riksmötet 2015 i lyxiga örhängen från Marni.

Victoria är återbruksdrottningen

Men det är ju inte fest jämt – även om man är kunglig! Och naturligtvis bär våra prinsessor och vår drottning även ”vanliga” smycken; på jobbet, till vardags och på privat fest. Smycken är ju ett enkelt sätt att förändra sin look, och våra ”återbruksdrottningar” Victoria och Silvia uppdaterar gärna sina outfits med nya smycken – och använder smyckena om och om igen, vid olika tillfällen och med olika kläder.

Annons
Favoriter! Långa gröna från Ebba Brahe Jewellery.

Ibland handlar det om lite finare smycken, men det händer också att både drottningen och prinsessorna bär billiga bijouterier. Men de är alltid noga utvalda; valet av kläder och smycken är ju ett sätt att skicka signaler.

När kronprinsessparet nyligen var i Italien bar Victoria till exempel ett par stilsäkra örhängen i rostfritt stål från en kollektion av Edblad som inspirerats av poeten Rupi Kaur. Prislappen? Den ligger på under 500-lappen. Du kan läsa mer och köpa örhängena här.

Annons
Drottningen bär sina favoritarmband nästan jämt; det med pärlor från Childhood och det stela i guld från Cartier (Love Bracelet).
Recept.se Nyhetsbrev

Silvia bär alltid samma armband

Man kan se en tydlig skillnad mellan hur kungligheterna använder olika typer av smycken; örhängena varieras ofta, medan armbanden sällan byts ut. Drottning Silvia skiljs ju till exempel ogärna från sina favoriter, Childhoodarmbandet och ”Love Bracelet” från Cartier.

Vid en middag på slottet valde Victoria ett par maffiga statementörhängen från Maria Nilsdotter.

Ett modernt kyskhetsbälte

Armbandet Love Bracelet från Cartier lanserades redan 1969, men är minst lika populärt idag. Love Bracelet finns i en mängd olika utföranden, med eller utan diamanter. Priserna ligger på från cirka 45 000 kr för ett ”enkelt” armband i gult guld till cirka 450 000 kr för ett i vitt guld strösslat med diamanter.

Annons
Prinsessan Sofia på Svenska Akademiens högtidssammankomst 2016, i örhängen från Caroline Svedbom.

Anledningen att armbandet kallas för Love Bracelet är för att det med originalet medföljer en liten skruvmejsel som man skruvar ihop och öppnar det med. Tanken är att armband och skruvmejsel ska delas upp mellan den som ger bort armbandet och den som tar emot det, som en kärleksgåva, eller som en modern variant av ett kyskhetsbälte!

Örhängena från Childhood är en annan kunglig favorit!

Victorias absoluta favorit

Kronprinsessan Victorias favoritarmband kommer från Sophie by Sophie och går under det mycket passande namnet Heart Bracelet. Armbandet är förstås i form av ett hjärta och det finns i både guld och silver – som kronprinsessan har. Hon använder det i koja och slott, på resa och hemma, i ur och skur... ja, ni förstår! Kort sagt: alltid.

Annons
Även Madeleine har fått ett ”Love Bracelet” i gåva av sin make.

Man kan även se att alla våra fyra kungliga damer, Silvia, Victoria, Sofia och Madeleine, gärna bär smycken som säljs till förmån för drottningens organisation Childhood.

Fjädrar i öronen från Maria Nilsdotter bär Victoria gärna!

Madeleine tänker annorlunda

En annan genomgående trend är att kronprinsessan Victoria ofta – eller snudd på alltid – väljer svensk design. Även prinsessan Sofia väljer gärna svensk design, men när det gäller Madeleine ser vi ett tydligt inslag av amerikanska och internationella designers – inte så konstigt då hon bor utomlands sedan elva år. Det är också ganska ovanligt att vi ser Madeleine i samma smycken år från år – något som förekommer ofta med Victoria.

Annons
Barockpärlor i öronen gillar Madeleine, dessa har hon fått av svärmor Eva O´Neill.

Kronprinsessan Victoria försöker även välja smycken med anknytning till programmet för dagen. Till exempel har hon vid flera tillfällen när Finland har uppmärksammats burit finsk design, och vid tema havet har hon burit örhängen formade som koraller. Och att hon väljer Pippi Långstrumpsmycken när Astrid Lindgren ska uppmärksammas är naturligtvis ingen slump!

Finsk design ”Lapponia” i möte med Finlands president.

Gynnar vänner och bekanta

Man kan även konstatera att många av prinsessornas favoritdesigners återfinns i den egna kretsen. Att designa smycken verkar vara en populär sysselsättning hos societetens kvinnor, och flera av prinsessornas absoluta favoritmärken drivs av vänner ur deras egen krets.

Annons
Sofia på Idrottsgalan 2018 i örhängen Flower från Caroline Svedbom.

Caroline Kreuger är ju till exempel kronprinsessans bästis, Maria Nilsdotter har varit gift med Andreas ”Coci” Philipson, Ebba Brahe drivs av friherrinnan Charlotte Ramel, Sophie by Sophie drivs av Sophie Gyllenhammar och ByMalina drivs av Malin Andrén, som är bästis med Stephanie Bergström.

På Polarprisgalan väljer Victoria gärna lyxig design; här örhängen från Oscar de la Renta.
Annons
Annons