Klassisk stil på prinsessorna vid riksmötets öppnande

Kostymerna var pressade, dräkterna strykta och hattarna var på. Uppklädda inför Daniel Westlings födelsedag? Nej, inte den här gången! Anledningen till kalaskläderna var en annan: Propra och klassiskt uppstilade gjorde en samlad kungafamilj entré vid riksmötets öppnande i eftermiddags.

Strax efter klockan två på eftermiddagen på tisdagen öppnades, i vanlig ordning, riksmötet. På plats fanns en samlad och för dagen också mycket välmatchad kungafamilj. Propert uppklädda, de manliga i mörk kostym och slips, de kvinnliga i dräkt, höga klackar och hatt, anlände kungafamiljen i samlad tropp till riksdagen.

Prinsessan Madeleine stal showen

Vem som stal showen? Prinsessan Madeleine förstås! Prinsessan var läckert stilsäker i grå dräkt, beigea stilettklackar och brun hatt med flor. Ceremonin i kammaren började klockan 14 och var endast öppen för inbjudna gäster. På talman Per Westerbergs begäran förklarade kung Carl XVI Gustaf riksmötet öppnat och därefter var det dags för statsminister Fredrik Reinfeldts tal.

I vanlig ordning bjöds det på sång och musik, öppnandet var mycket pampigt. Och från ett firande till nästa… idag fyller kronprinsessans fästman Daniel Westling 36 år, men hans fest fick stå åt sidan för riksmötets öppnande. Plikten kallade för kronprinsessan Victoria och Daniel fick tillbringa större delen av dagen utan sin blivande fru.

Av Johanna Fredriksson

Foto: Charles Hammarsten