Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Kollegornas oro för Silvia – är som man trott

29 mar, 2024, 17:00 
Drottning Silvia fortsätter att jobba hårt – trots att hon hunnit fylla 80 år.
Annons
Hemliga kvinnorna kring drottning SilviaBrand logo
Hemliga kvinnorna kring drottning Silvia

Drottning Silvia har hunnit fylla 80 år – men det är inget som märks i den kungliga kalender. Trots att hon är långt över pensionsåldern knegar hon på som om det inte fanns någon morgondag.

Faktum är att kungaparet är ovanligt aktiva även i den kungliga världen. Den kungliga sajten UFO No More har kartlagt vilka kungligheter i världen som jobbat mest det gångna året, varav kungen var den som då hade flest arbetsdagar.

Det kanske inte är så konstigt. Kungen firade som bekant 50 år på tronen förra året, vilket uppmärksammades med ett besök till samtliga 21 län i Sverige.

Drottning Silvia och kungen
Drottning Silvia och kungen har ett hektiskt schema.Jonas Ekströmer/TT

Kollegornas oro för Silvia

Som oftast hade han Silvia vid sin sida. Uppdragen i den kungliga kalendern är dessutom bara ett axplock av allt arbete som drottningen lägger ned och hon sitter på flera viktiga positioner i diverse organisationer.

Annons

Journalisten Ingrid Thörnqvist gav förra året ut boken ”Yrke: drottning”. Då hade hon i ett års tid följt med Silvia i yrkeslivet och skaffat sig en egen bild av drottningens idoga arbete.

När hon gästade Nyhetsmorgon för att prata om boken, berättade Ingrid att flera kollegor vittnade om att Silvia jobbar väldigt hårt och att det brukar ta ut sin rätt i slutet av året.

– Det antyds lite mellan raderna när jag pratade med hennes nära medarbetare. Det var någon som sa att hon brukar bli lite förkyld framåt jul och det tolkade jag mer som att ja hon är nog helt slut efter allting, säger Ingrid Thörnqvist i programmet.

”Hon sover nästan inte”

När man läser boken blir det tydligt att Silvia är en arbetsmyra ut i fingerspetsarna, vilket blir tydligt efter ett av Ingrids samtal med hovets informationschef Margareta Thorgren och statsfrun Anna Hamilton.

Annons

”De berättar i förtrolig ton och med respekt i rösten om hur mycket drottningen arbetar. Hon är djupt engagerad i sina frågor, hon sover nästan inte, hon skickar sms klockan fyra på natten. Drottningen verkar inte behöva lika många sömntimmar som andra, säger medarbetarna", skriver Ingrid i boken.

Silvia verkar heller inte ha några planer på att trappa ner. Hon älskar att arbeta, utföra sina kungliga plikter och kan inte tänka sig något annat liv.

– Det finns så mycket man ska göra. Det finns så många som man vill hjälpa. En sak som jag tycker är viktig har med våra barn att göra. Till exempel kronprinsessan. Nu är lilla Estelle en större Estelle, men vi tyckte att det var viktigt att kronprinsessan hade tiden hon behövde för sina barn, för sin familj, säger Silvia i SVT-intervjun Drottning Silvia 80 år.

Drottning Silvia och kungen
Drottning Silvia är 80 år gammal, men verkar inte ha några planer på att trappa ner.Christine Olsson/TT

Foto: TT

Annons