Kontroversiella beslutet påverkar Madeleine – och barnen

Madeleine påverkas av beslutet i Florida.

Madeleine och barnen påverkas av myndigheternas beslut i Florida – vad ska hon göra nu?
Slå på ljud

I USA rasar debatten om huruvida man bör öppna skolorna till hösten. Coronaviruset härjar fritt och i många delstater stiger sjukdomstalen. Och Florida är en av delstaterna där situationen förvärras. Antalet nya fall per dag är ofta femsiffriga, och sedan pandemins början har över 350 000 fall av covid-19 rapporterats i Florida, enligt nyhetsbyrån AP. Över 5 000 Florida-bor har dött.

Den republikanska ledningen i Florida menar trots det att skolorna bör öppna igen till hösten, med fysiska lektioner i klassrum i stället för nätbaserade varianter.

Guvernören Ron DeSantis försvarade beslutet och sa:

– I flera månader har vi sagt att vissa saker är nödvändiga, till exempel snabbmatsrestauranger, Walmart och Home Depot. Om allt det där är nödvändigt så är det absolut nödvändigt att också utbilda våra skolbarn.

Andra har kritiserat guvernörens linje, och menar att skolöppningen kan riskera hälsan för barn och lärare.

Tuffa beslut för Madeleine och Chris

Det blir tuffa beslut för Madeleine och Chris. De måste bestämma sig för vad de ska göra med Leonores skolgång – hon är ju i förskoleåldern.

Madeleine och Chris har precis som så många andra runtom i världen haft en tuff period och varit isolerade från familj och vänner. Vi såg tidigare under pandemin hur kungafamiljen kom samman och umgicks via videochatt. Vi kan bara hoppas att den vanan fortsätter. Det är ju så viktigt att hålla kontakten med sina nära och kära, även om den fysiska distansen är påfrestande.

Häromveckan kom det senaste exemplet på de svåra begränsningarna som coronaviruspandemin inneburit: Madeleine kunde inte närvara vid systern Victorias födelsedagsfirande.

– Prinsessan Madeleine tycker självklart att det är tråkigt att inte kunna närvara under sin systers födelsedag. Men i dessa tider får man gilla läget. Det är coronatider och då får man anpassa sig. Men det kommer fler somrar, har hovets informationschef Margareta Thorgren sagt till denna veckotidning.

Foto: TT