Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kortegen blev en riktig fest och kyssen fick folket att jubla

29 apr, 2011, 15:42 
Agneta Nisbeth
Annons

 

Vårsolen bröt fram och lyste på det strålande vackra brudparet som lyckligt vinkade till de jublande folkmassorna som kantade gatorna. Sedan blev det dags för den efterlängtade kyssen…

Kortegevägen på 2,5 kilometer var betydligt kortare än Victorias och Daniels 6, 8 km men räckte gott och väl för att vi alla skulle få en närmare titt på brudparet. De fyra lakejerna i guldlamé såg till att fyrspannet rullade fram som planerat.

Annons

Prinsesstitel

Detta var folkets första möte med sin nya prinsessa, som förärades titeln Hennes Kungliga Höghet, prinsessan William of Wales och Hertiginna av Cambridge. Hon får även kallas “Prinsessan Catherine” trots att hon inte har fått en formell prinsesstitel av drottningen. Den enda “icke-kungliga” kvinna som fått titel “prinsessa” är änkan och hertiginnan av Gloucester, prinsessan Alice som förärades titeln av drottningen 1974 efter lång och trogen tjänst. Catherine blir prinsessan av Wales först när prins Charles blir kung och William blir “Prins av Wales”.

Catherines klänning var en långärmad, spetskreation, skapad av Sarah Burton som är chefsdesigner för Alexander McQueen. Klänningens delikata spetsar är handgjorda av duktiga sömmerskor på Royal School of Needlework i Hampton Court Palace. Även slöjan var deras verk. Den var en dröm av flera lager mjuk, elfenbensvit sidentyll med handbroderade blommor.

Annons

Gnistrande tiara

Slöjan hölls på plats av den gnistrande “Halo”-tiaran, som köptes av Georg V tre veckor innan han efterträdde sin bror på Englands tron. Catherine lånade Cartier-tiaran av drottning Elizabeth, som fick den av sin mor på sin 18-årsdag. Prinsessan Catherines skor är även dem skapade av Sarah Burton.

Vårskir bukett

Brudbuketten var oskuldsfullt vit med myrten, som förknippas med kärlek, liljekonvaljer, “sweet William” och hyacinter. Mycker vårskir och vacker. Catherines örhängen är en gåva från hennes föräldraparet Middleton.

Englands nya prinsessa var bländande vacker och enkelheten i klänningen och det utsläppta långa, mörka håret lyfte fram brudens egen skönhet. Inga svulstiga utsvävningar utan rena, romantiska linjer vilket fulländade Catherine.

Annons

Tärna för dagen

Efter alla värdiga vinkningar i den öppna landån blev det desto mer känsloyttringar på balkongen av Buckingham Palace. 90-årige prins Philip verkade ha riktigt roligt med de nya familjemedlemmarna. Han konverserade glatt Philippa, tärna för dagen och brudens lillasyster som också hon bar en vit klänning från Alexander McQueen.

Det söta brudnäbbet bar rosaklänningar från Nicki McFarlane. Drottningen i gul ensemble och hatt såg glad ut när hon tittade ut över folkhavet och bröllopsyran nedanför balkongen.

Tre bröllopskyssar

Lyckligast var förstås prins William och Catherine som bjöd på inte bara en – utan tre bröllopskyssar inför en jublande skara britter och 2 miljarder tv-tittare.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Av Åsa Bönnelyche

Foto: Stella Pictures och All Over Press

Läs även:

Annons