Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kravet på Charles under besöket i Kenya: Be om ursäkt

31 okt, 2023, 19:00 

I samband med kung Charles och drottning Camillas besök i Kenya kräver många en offentlig ursäkt för de fruktansvärda brott som begåtts.

Annons
Kung Charles attackerad på öppen gata – se filmen!Brand logo
Kung Charles attackerad på öppen gata – se filmen!

Kung Charles och drottning Camilla landade i Kenya på måndagen och kommer resa runt i landet under hela veckan.

Detta är Charles och Camillas första besök i landet sedan de blev kung och drottning – och nu kräver många en offentlig ursäkt från kungaparet, för den "tidigare brutala och inhumana behandlingen av folket under koloniseringen".

Flera medier rapporterar att besöket rör upp starka känslor och att Charles "går på en mycket spänd lina".

Det brittiska kungaparet välkomnades av Kenyas presidentpar William och Rachel Ruto.

Kräver en offentlig ursäkt av kung Charles

Under besöket kommer kungen att adressera "de mest smärtsamma aspekterna av Storbritanniens och Kenyas delade historia," enligt kungahuset.

Annons

Enligt Buckingham Palace är detta ett ämne som kungen "tar på största allvar".

När Charles närvarade vid Barbados självständighetsceremoni i november 2021 sa han bland annat att "slaveriets fruktansvärda grymhet för evigt fläckar vår historia."

Barbados blev självständigt från Storbritannien 1966, och meddelade 2020 att man 2021 skulle lämna monarkin och bli republik. Charles, som då var prins, var en av hedersgästerna vid självständighetsceremonin.

Men flera menar på att kungen behöver ge en formell ursäkt.

Harvardprofessorn Caroline Elkins skriver i brittiska tidningen The Observer att Charles "måste sluta kvävas av orden 'jag ber om ursäkt' och bara hosta upp dem".

Caroline Elkins understryker även att det var i Kenya som drottning Elizabeth fick reda på att hon blivit drottning och att det därför finns "ingen bättre plats för din (Kung Charles, reds. anm) första formella ursäkt för de koloniala brotten än i Kenya."

Annons