Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kravet på kungen: Dela inte ut Nobel-priset

21 okt, 2019, 16:00 
Nu har det blåst upp till orkan kring Nobelpriset i litteratur. ”Vägra dela ut priset, kungen!” kräver Jasenko Selimović (L).
Annons

Det har blåst upp till storm kring årets litteraturpristagare, den kontroversielle österrikiske författaren Peter Handke, 76. Och det som upprör kritikerna allra mest är hans uttalade stöd för Serbien under Balkankriget på 1990-talet.

Hård kritik mot Peter Handke Nobelpristagaren i litteratur 2019.
Peter Handke efter tillkännagivandet.

En av dem som har reagerat allra starkast är tidigare teaterchefen och tidigare europaparlamentarikern (L) Jasenko Selimović, 51. Han kallar valet för ”fullständigt bisarrt” och vänder sig nu direkt till kungen för att få stöd:

– Det är skamligt att Svenska Akademien ger priset till Peter Handke. Det här är ju en människa som i sina böcker förminskar krigsbrott, säger Jasenko Selimovic till SVT Nyheter.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Jasenko Selimović attackerar Svenska Akademien efter valet att ge Nobelpriset till Peter Handke.
Jasenko Selimović går till attack mot Svenska Akademien.

”Därför ska kungen vägra Nobelpriset”

Och i en debattartikel i Göteborgs-Posten säger Jasenko Selimović:

– Kungen bör inte dra på sig denna skam. I slutändan är det han som måste överräcka priset, skammen kommer bli hans i all evighet.

– Den kommer förfölja både Sverige och kungahuset i åratal.

Peter Handke.
Det stormar kring årets nobelpristagare i litteratur. I GP uppmanar Jasenko Selimović också till en mycket speciell protest: ”Ställ ut 8 372 kistor utanför Konserthuset den 10 december.”

Svensk Damtidning har varit i kontakt med hovets informationschef Margareta Thorgren som avböjer att kommentera Jasenko Selimović debattinlägg och hänvisar till Svenska Akademien.

Annons

Där försvarar man sitt val:

– Det är för Peter Handkes litterära förtjänster som vi har gett honom det här priset, säger akademiledamoten Anders Olsson till Sveriges Television.

– Det är en enormt stor författare med ett enormt författarskap bakom sig.

Fakta/Därför ger Svenska Akademien Nobelpriset i litteratur till Peter Handke

Ständige sekreteraren Mats Malm läser upp motiveringen.
Ständige sekreteraren Mats Malm vid tillkännagivandet.

Svenska Akademiens motivering: ”För ett inflytelserikt författarskap som med stor språkkonst har utforskat periferin och människans konkreta erfarenhet.”

Foto: TT.

Annons