Kriget om Victorias blandrasvalp: ”Hundrasism!”

Kronprinsessan Victoria och hennes blandrashund Rio, en cavapoo
Debatten – eller kriget! – om Victorias hundköp rasar vidare. Nu senast i en stort uppslagen artikel i Dagens Nyheter.
Annons

 

DN:s artikel har rubriken Därför upprör kronprinsessans hundval – och frontlinjen går mellan dem som förespråkar renrasiga hundar och de som håller hårt på sina pudelblandningar. Det är Victorias nya blandrashund, cavapoo-valpen Rio (en mix mellan pudel och cavalier king charles) som har lett till detta jättebråk, och flera av Svenska Kennelklubbens medlemmar har krävt att kungen borde avgå som klubbens höga beskyddare.

Annons

Samtidigt skuttar själva huvudpersonen runt tillsammans med prins Oscar och prinsessan Estelle som om inget hänt. Liten och lurvig och med en charmfaktor som slår det mesta.

Annons

Kronprinsessan Victorias nya hund

Victorias nya blandrashund Rio som är en cavapoo
Här har ni honom – Hagahunden Rio, den mycket gulliga boven i dramat.

Men fem månader gamla Rio Bernadotte befinner sig alltså mitt i centrum för denna kungliga batalj.

– Jag uppfattar att blandraser som man förr var tacksam att kunna sälja, olyckligtvis nu har blivit en statussymbol, säger Svenska Kennelkubbens presstalesperson Hans Rosenberg i DN:s artikel.

Han säger också att kronprinsessfamiljens beslut att välja en blandras av vissa uppfattas som ett hån mot uppfödarnas arbete för att bevara olika raser, ett arbete som bygger på dokumentation, erfarenheter och arv.

Blandrasägaren Cecilia Bergkvist kontrar dock hårt:

Annons

– Jag upplever dessa diskussioner många gånger som hundrasism.

Kronprinsessan Victoria på promenad med Rio.
Kronprinsessan Victoria ute på promenad med nya familjemedlemmen Rio.

Hovet väljer för sin del att ligga lågt:

– Frågor om hundraser hänvisar vi till Kennelklubben och till hunduppfödare. Kronprinsessparets nya hund mår bra, men i övrigt kommenterar inte hovet kungafamiljens privata husdjur, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till DN.

Estelle och Oscar – lyckan över nya hunden Rio

Victoria Daniel Estelle och Oscar med hunden Rio en cavapoo
Svensk Dam var först med nyheten om att kronprinsessan Victoria och hennes familj hade skaffat hund. Det var dagen före kungens födelsedag, och tre dagar senare presenterades Hagafamiljens nya medlem Rio för svenska folket.
Annons

Foto: TT, Sara Friberg/Kungliga Hovstaterna, Kronprinsessan Victoria/Kungliga Hovstaterna.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

12 kommentarer till “Kriget om Victorias blandrasvalp: ”Hundrasism!””

 1. Dorothea skriver: 25 juli, 2020

  Jag föredrar renrasiga hundar från välrenommerade kennlar, men att klandra kungen för barnens hundköp är löjligt!


 2. Bror skriver: 25 juli, 2020

  Varför inte intervjua en genetiker för att höra vad denne har att säga om Kennelklubbens ivriga försvar för det ”renrasiga”.
  Resonemanget låter också märkligt välbekant. Har bestämt stött på liknande föreställningar tidigare. Lebensborn hette det visst då.


 3. Lena Österman skriver: 25 juli, 2020

  Hej. Intressant debatt kring kronprinsessan Viktorias cavapoo. Labradudel, som är en blandras även den, labrador och pudel, är bl a i Australien godkänd och upptagen i deras Australiensiska Kennelklubben. I Sverige finns även korsning mellan Golden och pudel. De uppfödare i Sverige som säljer dessa blandrashundar, gör ett avelsarbete, som många generationer före dem även gjort. Se bara hur labrador retriever och golden retiever har uppkommit efter flera korsningar på resans gång. Dessa raser är sedan länge godkända av Svenska Kennelklubben. Varför inte ett förnyelsearbete kan fortsätta , har jag ringa förståelse för. Så länge som korsningsarbetet bedrivs med ansvar och kunskap och med ett uttalat mål, måste det vara berikande.
  Alla nuvarande raser är uppkomna genom avelsarbete av någon form.
  Cavapoon synes vara en ny lyckad gren på hundens hstorieträd.
  Mvh
  Tassa och Rufsa


 4. Ulla Lundell skriver: 25 juli, 2020

  Man har väl rätt att köpa den hund som man vill ha utan att någon ska lägga sig i det. Vare sig man är en medel Svensson eller kunglig eller adlig. Jag är ingen hundmänniska men jag tycker om hundar, om grannen köper en schäfer eller en gatukorsning/blandras hund bryr jag mig inte om.Det är deras hund.

  Ulla


 5. l skriver: 25 juli, 2020

  men va 17 forts den här “diskussionen”? varför “smutskasta” ngn som köpt en blandras hund. Jag håller med om att det verkar vara någonslags “hundrasism”1 hur många sk ren rasiga hundar är inte sönder avlade? hur många raser är inte blandade för att se “snyggare” ut? Hur många raser som mopsar, pekingneser har inte avlats så de knappt kan andas? hur många jakthundsraser är inte blandade för att få bättre jaktinstinkt! Finns det ngn hundras som är till 100% sk renrasiga. Men låt dem ha sin Rio att glädjas över!! det är synd om barnen som ant “älskar” sin lilla hund. Gläds med dem istället för att gnälla.


 6. Ann-Kristin W Forsberg skriver: 25 juli, 2020

  Varför denna hets kring ett köp av hund! Alla hundar är blandningar, även de “renrasiga”, då ju alla kommer från vargen. Det finns viktigare saker i världen att bry sig om t ex alla djur och människor som lider utan att få hjälp av någon! Ägna er energi åt det istället.


 7. Lillemor Gunnari skriver: 25 juli, 2020

  Alla har rätt att köpa vilken hund dom vill. Dom verkar vara lycklig med den. Jag har två underbar blandras hundar. Dom är helt underbart.


 8. Irene Hulting Frid skriver: 25 juli, 2020

  Tycker det är jättebra att Hagafamiljen valt en blandras och inte någon och inte någon sönderavlad ” finhund” . Alla hundar ska älskas och vårdas , även dom inte perfekta.


 9. Christina skriver: 26 juli, 2020

  Finns det inte viktigare saker att parlamentera i Sverige . Låt folk köpa de hundar de vill ha och tycker om . Hela det här är barnsligt .
  Skulle vara bättre att konsentrera sig på att bli av med Corona viruset . Där får Sverige skämmas ..Till och med på andra sidan Atlanten tas landet fram som ett sorgligt exempel .


 10. Tina skriver: 26 juli, 2020

  Jag älskar hennes hund


 11. Veronica H skriver: 27 juli, 2020

  Jag tycker det är positivt att familjen har en ”byracka”. Oftast är blandrashunden mycket friskare och tänk så spännande då man inte vet vad valpen i slutändan växer till. Söt blir den säkert!


 12. Obs skriver: 27 juli, 2020

  Har de kvar “byrackaren” ? Den var kanske bara lånad. Daniel är ju allergisk.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons
Annons
Annons
Laddar