Krisdraget för Victoria – när traditionen står hotad

Victoriadagen 2019 bjöd på en fantastisk folkfest.

Kronprinsessan Victoria riskerar att gå miste om årets kanske viktigaste festlighet.Allt på grund av coronaviruset.

Coronaviruset, covid-19, har slagit hårt mot i princip alla samhällsfunktioner. Dessutom har nöjes- och folklivet få ta emot flera tuffa smällar.

Fotbolls-EM har blivit uppskjutet, Eurovision Song Contest blir inte av som väntat och den svenska regeringen har utfärdat ett förbud mot alla evenemang som lockar fler än 500 personer.

Coronaviruset: Victoriadagen ställs in

Victoriadagen 2019 bjöd på en fantastisk folkfest.

Victoriadagen 2019 bjöd på en fantastisk folkfest.

Den årliga Victoriadagen är onekligen ett evenemang av den skalan. I år 2020 ska Victoriadagen äga rum 14 juli på Slottsporten, den nya spelplatsen vid Borgholms Slott. Det är tänkt att bli en folkfest med många besökare och artistuppträdanden från bland andra Melodifestivalen-vinnarna The Mamas.

Att ställa in den vore krisåtgärd som säkerligen inte skulle komma lätt för Victoria. Men Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, tror att evenemanget är i princip omöjligt att genomföra i nuläget.

– Jag har väldigt svårt att tänka mig att det kommer att bli av, säger Agnes.

– Jag ser det som pågår som en extremt långdragen epidemi. Det handlar inte om några veckors försiktighet, här gäller det att hålla i ett halvår.

“Framtiden känns osäker och instabil”

Arrangören Stephan Rimér menar att arbetet med Victoriadagen dock fortsätter som planerat.

– Vi jobbar utifrån att den ska bli av, säger Stephan.

Samtidigt är alla inblandade medvetna om läget för den här typen av planerade storevenemang, medger Stephan.

– Vi diskuterar viruseffekterna dagligen. Det här har ju blivit en så stor del av allas vardag. Vi försöker bilda oss en uppfattning av hur det påverkar oss på lång sikt, säger han.

– Framtiden känns så osäker och instabil i stort. Biljettförsäljningen står ju och stampar i hela Sverige, för alla typer av evenemang.