Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Krisen bakom Victoria och Daniels kärlekslycka – det blev vändningen

07 dec, 2020, 14:29 
https://image.svenskdam.se/image-3755861?imageId=3755861&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=75.27&x=0&y=0
Johanna Lejon
Det många inte vet är att det svenska kronprinsessparets kärlekslycka föregicks av en gigantisk kris. En kris som påverkar Victoria och Daniel än i dag.
Svensk Dam berättar historien om de svåra motgångarna – och om vändningen.
Annons
Tillbakablick: Victorias och Daniels första besök i Ockelbo!Brand logo
Tillbakablick: Victorias och Daniels första besök i Ockelbo!

Det är den 24 februari 2009. En vanlig grå tisdag. Till synes. Men det ska komma att bli en mycket speciell dag. På de gula löpsedlarna vid kiosker, stormarknader och närköp avslöjar kvällstidningen Expressen att kronprinsessan Victoria och hennes personliga tränare och pojkvän, Daniel Westling från Ockelbo, ska förlova sig.

Strax efter klockan 14 på tisdagseftermiddagen bekräftas Expressens världsscoop av det svenska hovet.

Daniel och Victoria eklaterar sin förlovning
Daniel och Victoria eklaterar sin förlovning. Foto: SCANPIX

I ett pressmeddelande meddelades högtidligt att:

”I dag den 24 februari 2009 har förlovning eklaterats på Kungliga slottet mellan Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling.”

Daniel Westling kommer nu att kunna kalla sig prins Daniel, hertig av Västergötland.

Klockan 17 på tisdagen är det dags för pressträff i prinsessan Sibyllas våning på Kungliga slottet i Stockholm”, meddelar man.

Annons

– För många är det ju en lång tid, men vi har känt att vi har behövt den här tiden också. Inte bara det att vi har lärt känna varandra väldigt, väldigt väl, men också en tid för oss att få ha gemensamt. Utan det officiella, sa Victoria på presskonferensen.

Victoria och Daniels sju svåra år

Med orden "sju svåra år" brukar man, lite skämtsamt, beskriva olika typer av utmaningar i livet. Men för kronprinsessan Victoria och Daniel var det verkligen sju svåra år. Bokstavligen.

Reaktionerna låter inte vänta på sig! ÄNTLIGEN, utbrister många svenskar. Som man har väntat på detta!

Kärleken övervinner allt. Ja. I kronprinsessan Victorias och Daniels fall så stämmer det verkligen.

Margareta Gotthardsson är redaktionschef på Svensk Damtidning och har bevakat kronprinsparet i flera år.

– När vi ser kronprinsessan Victoria och Daniel i dag är det ju svårt att föreställa sig vilken kamp de faktiskt gick igenom innan förlovningen. För det var verkligen en kunglig kamp bakom kulisserna. Deras kärlek var något helt nytt i de här fina kretsarna och passade inte alls in i mallen som man hade satt upp för Victoria, säger hon.

En av de första bilderna på Victoria och Daniel
Sensommar 2003, en av de första bilderna på kronprinsessan Victoria och Daniel Westling. Foto: TT

Daniel och Victoria träffades tack vare Madeleine

Det är många som känner till kärlekshistorien mellan mannen av folket och kvinnan av börd. Vi har hört den otaliga gånger.

Annons

Hur kronprinsessan Victoria år 2001, på lillasystern Madeleines rekommendation, började träna på lyxgymmet Master Training på Regeringsgatan. Hur hon där träffade Daniel Westling, Ockelbosonen som ägde gymmet och som också agerade personlig tränare till vissa av gymmets kunder. Hur de klickade med varandra direkt, och senare började umgås. Hur de gick på bio och åt middag. Hur de senare förälskade sig. Förlovade sig. Gifte sig och fick två små barn, prinsessan Estelle och prins Oscar. Hur de levde lyckliga alla sina dagar i det solgula Haga Slott i Hagaparken.

Victoria och Daniels julhälsning
I dag lever kronprinsessparet ett helt annat liv. Ett lyckligt familjeliv hemma på Haga slott. Foto: Sara Friberg/Kungl.Hovstaterna

Nyheten kom som en chock

Men det många inte vet är att den här kärlekslyckan föregicks av en stor kris. En kris som varade i flera år. En kris som påverkar kronprinsessan Victoria och Daniel än i dag.

Annons

Ellen Myrgård Lindén är reporter på Svensk Damtidning och har bevakat den svenska kungafamiljen på nära håll de senaste åren.

– När Victoria och Daniel träffades hade hon nyligen gjort slut med Daniel Collert och det var många som tänkte sig att hon skulle träffa en liknande man. Från societeten. Karl Johan Persson, H&M-arvingen, var på tapeten. Likaså prins Niklaos av Grekland. Därför var det många som chockades av nyheten att Victoria hade blivit kär i sin PT, säger hon.

Kronprinsessan Victoria och expojkvännen Daniel Collert
Kronprinsessan Victoria och expojkvännen Daniel Collert i New York. Foto: Thomas Nilsson/SCANPIX SWEDEN

Hur skulle kungen reagera?

Johan T Lindwall är chefredaktör på Svensk Damtidning och har bevakat Victoria och Daniel under hela parets relation.

– När jag fick uppgifterna om att hon var ihop med Daniel Westling, var det helt obegripligt om jag ska vara ärlig. Ingenting stämde in i den kungliga mallen. Det var sensationellt minst sagt, säger han och fortsätter:

Annons

– Kungen som är den mest konservativa, traditionsbundna människan som någonsin har funnits. Då kommer Victoria och presenterar en kille från Ockelbo, från ett medelklasshem, med ingen vidare utbildning, dessutom personlig tränare och jobbar på gym. Och som har ett medfött allvarligt njurfel som gör att han senare måste transplantera sin njure. Jag kan bara tänka mig den söndagsmiddagen som Victoria presenterade Daniel som sin nya pojkvän. Det var inga glada miner, det kan jag lova.

Tidig bild på prins Daniel
Nyheten att kronprinsessan var tillsammans med sin PT slog ner som en bomb. Foto: IBL

Det är många som har undrat kring kungens och drottningens relation till Daniel. Inte minst på grund av det filmklipp som kungahuset publicerade i februari 2009, i samband med att nyheten om förlovningen blivit känd. I klippet syns drottningen berätta om Daniel. Men orden kommer inte helt naturligt. Båda två har en fusklapp och läser innantill.

Annons

– Klippet är ju verkligen märkligt, och blev en stor snackis. Och när man ser det idag så är det ett totalt PR-haveri. Klippet spelades in i förväg – ändå läser kungen helt innantill. Drottning Silvia läser också innantill, och när hon beskriver sina känslor för Daniel, även då tittar hon ner i pappret. Då ska man komma ihåg att kungen och drottningen är tal-proffs. Och de hade ju känt Daniel i sju år, de borde ha kunnat säga nått direkt från hjärtat, säger Margareta Gotthardsson.

Victoria och Daniels förlovning presenteras i ett videoklipp
Klippet, där kungen och drottningen läser innantill, blev en snackis.

Elaka orden om prins Daniel

Många, inklusive Victorias närmaste familj och vänner, tror att romansen med Daniel bara är en kortare fling. En fas. Ett rebound på väg mot den ultimata societetsmaken.

2004 rapporterar kvällstidningen Expressen att flera källor sagt att kungen och drottningen helst vill att Victorias förhållande ska ta slut. Orsaken ska vara är att kungaparet tycker att Daniel Westling har dålig social kompetens och att hans allmänbildning var för låg.

Annons

– I dag vet vi att det där inte alls stämmer. Det finns ingen mer social person än Daniel. Men då kunde medierna inte få nog av att göra ner Daniel. Man skrev att han inte kunde föra sig, att han var skygg och drog hela tiden upp att han hade skrivit 0,1 på högskoleprovet. Gjorde sig lustiga över det. Det var riktigt elaka grejer, säger Ellen Myrgård Lindén.

Och kanske är det inte så konstigt att Daniel får den här stämpeln, vid den här tiden. Han undviker medierna. Och han svarar bara kort och undflyende på de frågor som ställs till honom.

– Daniel hade inte fått någon som helst medieutbildning från hovet. Kungen ville ju inte släppa in honom i familjen från början. Så att möta media för honom som helt oerfaren blev ju en total kollision. Det blev krock från början, och fortsatte under en väldigt lång tid. I dag är det helt annorlunda. Daniel är superproffsig, tar sig alltid tid och ställer upp. Det var orättvist att han aldrig fick någon träning i hur man möter media, säger Johan T Lindwall.

Bisarra misstankar om prins Daniel dök upp bland allmänheten, i samband med Anna Lindhs tragiska död. Foto: TT

Bisarra misstankarna bland allmänheten

”Bonnläpp”, ”bonden”. ”En total katastrof”. Också i Victorias krets är man inte helt övertygad om att Daniel är rätt för kronprinsessan. Och kanske är det på grund av allt detta, den väl utbredda skepsisen, som tipsen om Daniel rasar in då foton på Anna Lindhs mördare publiceras i pressen. Mannen på bilden, som vi i dag vet är Mihailo Mihailovic, är en kopia av Daniel, menar man. För Aftonbladet berättar polisen att många tipsat dem om att mannen på fotona, som i all hast lämnar NK efter dådet, är kronprinsessan Victorias pojkvän.

Annons

– Jag tycker det är förfärligt att misstankarna över huvud taget drabbar den här personen. Det är bara att hoppas att polisen löser det här illa kvickt, kommenterar hovets informationschef Elisabeth Tarras Wahlberg.

Lilian och Victoria
Kronprinsessan Victoria med prinsessan Lilian 2004.

Fina stödet från prinsessan Lilian

Åren går och Victoria och Daniel fortsätter att träffas. Och visst finns det människor som stöttar paret. Människor som finns där hela vägen. Som blir ett enormt stöd. En av dessa är prinsessan Lilian.

– Redan från start välkomnade Lilian Victorias nya kille med kärlek och värme. Hon satte till och med upp ett porträtt på dem på sin byrå. Som hon gömde när kungen kom på besök, för att ingen skulle bli upprörd, berättar Margareta Gotthardsson.

Trots svårigheterna, trots att många är emot honom, ger sig Daniel sjutton på att hålla i, att rida ut alla skriverier, att bevisa att alla har fel. Han skulle inte ge upp. Han skulle kämpa.

Annons

– När man tänker på vad Daniel fick utstå är det otroligt att han höll ut. I alla år fick han snällt vänta hemma på Solliden när hela familjen firade Victoria. Han fick inte heller gå på de kungliga festerna. Till exempel Nobelfesten 2009, när prinsessan Madeleine var förlovad med Jonas Bergström och Victoria med Daniel. Men det vara bara Jonas vi såg i Blå hallen, säger Ellen Myrgård Lindén, som menar att Daniel har banat väg för både Chris och Sofia.

– Ja, det där är ju helt förändrat i dag. Sofia och Chris fick ju faktisk gå på prinsessan Estelles dop, och då var ingen av dem förlovade med någon kunglighet.

Prinsessan Madeleine och Jonas Bergström på Nobel
Prinsessan Madeleine och Jonas Bergström gick på Nobelfesten tillsammans 2009. Foto: Sören Andersson

Den efterlängtade förlovningen

Det blir 2007. Kronprinsessan Victoria fyller 30 år. Inför 30-årsdagen intervjuas hon av TT. Hon får frågan om hon känner krav på sig att bilda familj.

Annons

– Nej, inte egentligen, det får komma när det kommer helt enkelt, säger Victoria.

Hon säger också till TT att den som hoppas på en förlovning nog får vänta.

Och ja, visst får vi vänta. Men inte så länge som det verkar på Victoria. Ett och ett halvt år efter TT-intervjun inför 30-årsdag friar Daniel. Vid förlovningen är det första gången som många hör honom tala.

– Jag har absolut behövt ha den här tiden på mig att anpassa mig och förstå vad det här går ut på. Det vore naivt av mig att falla ner på knä och fria efter ett år. Det tror jag hade varit misslyckat, säger Daniel.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniels bröllopskyss
Victoria och Daniels kärlekshistoria slutade som bekant lyckligt! Här i en känslosam kyss på bröllopet 2010.

Daniels vändning – stora revanschen

Johan T Lindwall berättar om Daniels stora revansch:

– Det här var det värsta som kunde hända kungahuset, så lät det innan. I dag är det tvärt om. I dag säger alla att det var det bästa som kunde hända. Daniel har tillfört en vitalitet, en folklighet, en mänsklighet och en värme in i svenska kungahuset. Han har luckrat upp de stela murarna. Alla fördomar mot honom är borta. Alla är överens om att Daniel lyfter Victoria i hennes roll. Den dagen hon blir drottning kommer han vara den perfekta prinsen vid hennes sida.

Annons