Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Krisen för drottning Margrethe – måste kapa kungahuset ännu mer

14 apr, 2023, 17:00 
Danska kungafamiljen
Den danska kungafamiljen kommer att tvingas kapa ännu mer, bekräftar hovet.
Annons

Det danska kungahuset har haft ett väldigt turbulent år. Drottning Margrethe har kämpat med ständiga hälsoproblem och tvingats lägga sig under kniven. Dessförinnan hann hon ta titlarna från prins Joachims fyra barn – ett beslut som inte föll i god jord i hela kungafamiljen.

Margrethe efter tuffa operationen – första bildernaBrand logo
Margrethe efter tuffa operationen – första bilderna

Drottning Margrethe måste kapa ännu mer i kungahuset

Och kaoset slutar inte där. Även på den ekonomiska fronten blåser det motvind för danskarna just nu. Nyligen presenterades en rapport för kalenderåret som visade att 2022 blev en förlustaffär för drottningen och familjen. Kungahuset gick med hela 8,4 miljoner danska kronor i underskott – ett underkänt betyg för hela operationen.

Drottning Margrethe
Margrethe kommer att behöva fatta väldigt jobbiga beslut.

– Ekonomin blev påverkad av energi- och inflationskrisen. Det ekonomiska resultatet avspeglar dessutom investeringar i säkrandet av kungahusets framtid, säger hovmarskalk Kim Kristensen i rapporten.

Annons

I investeringar ingår bland annat flertalet dyra renoveringar av byggnader i kungahusets ägo.

Men ett sådant underskott går inte omärkt förbi. Röster har börjat höjas, och nu står det klart att Margrethe kommer att behöva göra nedskärningar för att minussiffrorna inte ska upprepas nästa år.

"Vi kollar på alla områden"

Det här bekräftar hovets ekonomichef Dan Folke Pedersen för danska Se og hör.

– Vi kollar på alla områden. Vi tittar på helheten och ser var det finns något som kan undvaras eller vad man kan göra lite mindre av. Vi tittar brett, säger Dan.

Se og hör skriver att Dan inte vill specificera – han vill inte slå fast att det är just lyxartiklar som gåsleverpastej, dyra pälsar och dyra bilar som får stå tillbaka framöver.

Hovmarskalk Kim Kristensen var inne på samma spår som Dan i årsrapporten.

– För de kommande tio åren kommer det att betyda ett väsentligt fokus på ytterligare effektiviseringar och prioriteringar i relationen till kungahusets värv, säger Kim där.

Men det kommer att lösa sig, Margrethe!

Annons