Krisen i Norge – efter hemska beskedet om Harald

Kung Harald har återigen fått läggas in på sjukhus, denna gång för en hjärtoperation. Drottningen ställer in veckans uppdrag och Haakon kliver in som tillfällig statschef.

Det är knappt två veckor sedan kung Harald fick föras till sjukhus akut på grund av andningssvårigheter. Norska hovet gick ut med att det var en försiktighetsåtgärd och kronprins Haakon klev in som vikarierande regeringschef under drygt en veckas tid.

Under torsdagen meddelade norska hovet att kung Harald återigen läggs in på sjukhus, denna gång för en hjärtklaffsoperation.

Haakon tar över som statschef under tiden Harald vårdas.

TT

Haakon tar över som statschef

Under tiden tar kronprins Haakon återigen över rollen som statschef tillfälligt. Det innebär att han kommer sköta alla upptänkliga situationer som annars hade fallit på kungen. Mette-Marit kommer finnas vid hans sida i den mån hon klarar av, då hon själv lider av kronisk sjukdom.

– Meddelandet om att kronprinsessan ska vara med kommer alltid samma dag nuförtiden. På grund av sin hälsosituation är det bättre att överraska än att hela tiden lämna återbud, har norska Se og Hör-journalisten Anders Johan Stavseng tidigare sagt om Mette-Marits arbete.

Mette-Marit deltar i den mån hon kan.

TT

Drottning Sonja har ställt in eftermiddagens uppdrag som var att delta i gudstjänsten i Nidorasomen.