Krisplanen för Mette-Marit – nya beskedet från norska hovet

Krisplanen för Mette-Marit – nya beskedet från norska hovet

I förra veckan fick vårt grannland i väst en försmak på hur det kommer bli när kronprins Haakon tar över som kung. Men ansvaret blir tungt att axla för kronprinsessan Mette-Marit – därför har hovet en strategi för hur hon ska arbeta.
Kronprinsessan Mette-Marits dödliga sjukdom – så påverkas hon
Slå på ljud

För snart två veckor sedan var kung Harald av Norge tvungen att föras till sjukhus akut och kronprins Håkan fick ta över rollen som statschef under tiden hans far var sjukskriven. Bland annat höll han i Stortingets högtidliga öppnande under fredagen, en uppgift som motsvarar det svenska riksmötet och vanligtvis utförs av kungen.


Den här gången fick Håkan ta sin pappa Haralds plats, en föraning om vad som komma skall. Harald är utskriven från sjukhuset och ser ut att repa sig fint, men den dagen han går ur tiden kommer Haakons och Mette-Marits liv att förändras totalt. Det är ett jobb som kommer vara mycket krävande av de båda makarna, dels för Haakon men även för Mette-Marit.

Kronprinsessan Mette-Marits stora utmaning

Kronprinsessan kommer att vara tvungen att stötta sin make i uppdraget som statschef. Men kommer hon att orka gå in i det kungliga strålkastarljuset igen?

Haakon har varit en klippa vid Mette-Marits sida ända sedan det chockerande beskedet.

För ganska exakt två år sedan kom beskedet från det norska hovet. Kronprinsessan Mette-Marit hade då själv precis fått höra att hon lider av en kronisk sjukdom: en ovanlig variant av sjukdomen lungfibros. Redan där förändrades hennes och hela familjens liv för alltid, då sjukdomen innebär att hon alltid måste vara noga med sin hälsa.

Haakon vikarierade för sin pappa hela förra veckan, ibland var Mette-Marit vid hans sida, ibland inte. Det är helt enligt plan för det norska hovet, som har en utarbetad strategi om hur de ska sköta Mette-Marits schema – och det är helt baserat på kronprinsessans dagsform.

– Meddelandet om att kronprinsessan ska vara med kommer alltid samma dag nuförtiden. På grund av sin hälsosituation är det bättre att överraska än att hela tiden lämna återbud, säger Anders Johan Stavseng.