Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Krissamtalet om prinsessan Sofias framtid slutade i tårar: "Vi hade två val"

28 mar, 2024, 20:47 
Krissamtalet rörde prinsessan Sofias framtid.
Annons

Prinsessan Sofia har en otrolig livsresa bakom sig. Nu är hon en kunglighet, en av Sveriges mest kända människor alla kategorier. Men hon föddes inte in i lyxen och berömmelsen.

Här fångas Sofia och Carl Philip på film – mitt i stan!Brand logo
Här fångas Sofia och Carl Philip på film – mitt i stan!

Krissamtalet om prinsessan Sofia

Sofia växte upp i Älvdalen i Dalarna. En tätort med ungefär 2000 invånare, som plötsligt blivit rikskänd som platsen som fostrat en prinsessa.

– Det betyder jättemycket. Allas ögon riktas mot Älvdalen, både nationellt och internationellt, vi har sett ett ökat besökarantal. Älvdalen har satts på kartan och det är positivt, säger Ing-Marie Bergman, projektledare för Älska Älvdalen, till TV4.

Ing-Marie och hennes kollegor har arbetat aktivt med att lyfta Älvdalens profil nationellt. När en viss Sofia Hellqvist började dejta prins Carl Philip vidtog de åtgärder. De ringde ett krissamtal om framtiden.

Annons

– Vi visste att Älvdalen skulle bli uppmärksammat och då hade vi två val: Antingen strunta i det eller göra något av det. Valet var ganska givet. Vi ringde prins Daniels hemkommun Ockelbo och fick väldigt många bra tips, säger Ing-Marie till tidningen Land.

Sofia dök upp: "Tårarna kom"

Kärleken mellan Sofia och Älvdalen är ömsesidig. Det märktes när prinsessan återvände till sin hemort för första gången efter bröllopet. Hon möttes av en stor folksamling – och tårar!

– Tårarna kom både hos mig och hos Sofia. Vilken underbar varelse. Vi fick en prinsessa. Jag är så glad att det inte går att beskriva, sa Marita Olsson från Rot till Sveriges Radio.

Många pekar på Sofias bakgrund i lilla Älvdalen som en förklaring till att hon vunnit folkets kärlek så snabbt.

– Hon är så bra socialt och fungerar i alla miljöer. Hon glider in, hon får kontakt med människor av alla samhällsklasser, inte alls hög och snorkig. Hon funkar precis som man ska vara i Sverige idag, säger kungaexperten Herman Lindqvist till Svensk Dam.

– Hon har det med sig, hon är en social talang. Hon har varit i olika miljöer och levt ett intressant liv och är väldigt intelligent. Hon förstår precis hur hon ska göra och bete sig.

Annons