Kritik mot Victoria och Daniel efter officiella bilderna

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel i Konserthuset i Stockholm

De nya bilderna på Victoria, Daniel, kungen och drottningen har gett ringar på vattnet ute i världen. Många reagerar på att kungafamiljen valde att gå på konsert, mitt i city, utan ansiktsmask.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel satt i publiken när Kungliga Filharmonikerna spelade säsongens första konsert. Kungaparet närvarade också och ingen i familjen bar ansiktsmask för att skydda sig mot coronaviruset. Beslutet att inte bära mask har väckt reaktioner runt om i världen. Tidningen Vanity Fair har till exempel en stor artikel om den svenska kungafamiljens som enligt dem “verkar ha gått tillbaka till en normal vardag”.

Kungafamiljens val väcker frågor

Den amerikanska tidningen tycker att det är uppseendeväckande att kungaparet och kronprinsessparet går på konsert utan mask. Särskilt eftersom det också ingick en stor orkester i konserten.

Kronprinsessan Victoria prins Daniel Stockholms konserthus

Konserten följde de obligatoriska rekommendationerna och bjöd inte in fler än 50 personer. Dessutom tillämpade man social distansering med två meter mellan varje sällskap.

I Vanity Fair-artikeln har redaktören reagerat på att varken artisterna eller publiken bar mask. En het potatis i dessa tider eftersom många länder fortfarande förbjuder stora konserter, likt den här, med anledning av coronapandemin.

I början av coronakrisen lämnade kungaparet Stockholm för att bosätta sig på Stenhammar slott. När Sverige sedan lyckades plana ut kurvan kom kungen och drottningen tillbaka till Stockholm och nu har de flera kungliga uppdrag inbokade i kalendern.

Kungafamiljen valde att närvara på konserten i syfte med att hylla kulturen och visa sitt stöd för Konserthuset.

Foto: TT