Kritiken mot Frederik och Mary – efter beslutet om barnen

Snart befinner sig hela den danska kungafamiljen utanför Danmarks gränser känns det som. Joachim och Marie har tagit sitt pick och pack och flyttat till Frankrike, och nu befinner sig även kronprinsfamiljens barn utomlands.

Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary har verkligen allas ögon på sig just nu, efter beslutet att flytta sina tre barn från en skola i Danmark till en skola i Schweiz. Prins Christian, 14, prinsessan Isabella, 12 och tvillingarna Vincent och Josephine, 8 kommer under ett par månader framåt att gå i skolan Lemania-Verbier, som anses vara en av Schweiz allra bästa internationella skolor. 

Skidåkning på schemat för barnen

På skolan kommer barnen träffa många barn från flera olika länder världen över och förmodligen få med sig minnen för livet. På skolan talas det främst engelska och franska, och mycket fokus läggs på sport av olika slag. Med tanke på att skolan ligger i de schweiziska Alperna blir det en hel del skidåkning för skoleleverna.

Mary, Christian och Isabella

Kronprinsessan Mary med sina två äldsta barn, Christian och Isabella.

Kronprinsparets barn är redan bekanta med omgivningarna kring skolan, eftersom familjen brukar åka på privata skidsemestrar i området. Som vi berättat tidigare kommer Frederik och Mary turas om att bo i Schweiz med barnen.

Skolan i Danmark hårt kritiserad

Efter perioden i Schweiz återvänder barnen till Danmark. Många trodde att flytten berodde på den massiva kritik som barnens skola i Danmark fått det senaste, där hot om våld beskrevs som vardagsmat. Skolan har nekat till anklagelserna, men om de danska kungliga barnen återvänder till samma skola återstår att se.

Efter att beslutet blev officiellt har en hel del negativa röster höjts. Många är oroliga att barnen förlorar viktig tid i skolan och att det sker mitt i en ny termin, men kronprinsparet har själv inte berättat om beslutet ännu.

Foto: TT