Efter tuffa kritiken – nu tokhyllas Victoria

Kronprinsessan Victoria på Fashion Week

Modevärlden har knorrat och hoppats i flera år, och nu är det äntligen dags: Victoria ska vara med på Stockholm Fashion Week!

 

Hon har alltid varit mycket tydlig med att hon inte är någon modedrottning. Kronprinsessan Victoria, 43, är helt enkelt inte född till fashionista:

– Kläder frustrerar mig, det är ingenting som ligger naturligt hos mig. Jag tycker det är svårt med kläder, sa hon redan i en uppmärksammad SVT-intervju 2004. Sedan dess har kronprinsessan dock fått professionell hjälp, i form av hovstylisten Tina Törnqvist, och numera är Victoria en kunglig stilikon att räkna med. I dag är hon så gott som alltid iförd svensk design, och noga med att i alla lägen framhålla svenska designers.

Kronprinsessan Victorias i klänning från Selam Fessahaye under Polar 2019.

Kronprinsessan Victoria i svenskdesignat på Polarpriset 2019. En tylldröm skapad av hyllade Selam Fessahaye.

Men den svenska modevärlden vill ju gärna ha så mycket kunglig draghjälp som det bara går och det är många som har suckat lite bakom kulisserna och efterlyst kronprinsessans närvaro på Stockholm Fashion Week. Så här långt har hon dock bara varit på plats en enda gång.

Kronprinsessan Victoria på modeveckan Fashion Week 2012

Victoria på front row under Stockholm Fashion Week år 2012.

Men när Stockholm Fashion Week drar igång nu på tisdag – ja då är Victoria med! Även om det på grund av coronaläget bara kan bli digitalt.

– Den officiella invigningen av Stockholm Fashion Week, nu i digitalt format, kommer att öppnas av kronprinsessan Victoria som talar från Haga Slott, säger Swedish Fashion Associations generalsekreterare Catarina Midby.

– Vi är väldigt glada för kronprinsessans stöd och engagemang, och kunde inte önska oss en bättre ambassadör för svenskt mode.

Victoria – från kritiserad till hyllad

Och Svensk Damtidnings kungliga modeexpert Johanna Lejon gör också vågen:

– Det känns otroligt kul, och det är ju verkligen på tiden. Det är ju trots allt åtta år sedan sist! Det var 2012 som Victoria var där för första gången, och invigningstalade, och det har ju hänt en hel del med svenskt mode, och mode i stort, sedan dess.

Svensk Damtidnings kungliga modeexpert Johanna Lejon.

Svensk Dams kungliga modeexpert Johanna Lejon.

– Medan kronprinsessan Mary har gästat den danska modeveckan år efter år så har Victoria lyst med sin frånvaro, fram till nu. Lite tråkigt tycker många, inklusive jag själv, säger Johanna Lejon.

– Även prinsessan Madeleine har ju gästat Fashion Week, 2009. Men att Victoria är den som gör det nu, känns ännu mer rätt. Speciellt som hon brinner för den fråga som hela modebranschen kanske brottas mest med just ju: Hållbarhet!

Kronprinsessan Victoria i drottning Silvias Nobelklänning

Kronprinsessan Victoria i drottning Silvias Nobelklänning, ett exempel på hennes hållbarhetstänk.

– Victoria är ju mån om svenskt mode och bär nästan uteslutande svensk design numera, inte minst utomlands. Och jag tror att kronprinsessan har en hel del att tillföra vår svenska modevecka, dels kring hållbarhetsperspektivet men också kring detta med att vara relevant och uppdaterad. År efter år. Att ändra sig och förnya sig utan att för den skull tappa själva kärnan, själva själen, säger Johanna Lejon.

– Kronprinsessan är ju en del av monarkin, som ju faktiskt, på sitt sätt, brottas med just dessa frågor: Hur ska man tänka nytt och framåt, hur ska man fortsätta vara relevant i ett föränderligt samhälle? I övrigt hoppas jag att Victoria håller ett lika bra öppningstal som 2012. För det var verkligen i tiden, och SÅ rätt då.

Victoriadagen 2020 ingen ölandsdräkt på Victoria

Victoria, redo för sitt viktiga uppdrag på tisdag!

Foto: TT.