Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kritiken mot Madeleine: "Hon missköter sitt ämbete"

04 feb, 2020, 07:00 
Prinsessan Madeleine har inte gjort ett officiellt besök i sina hertigdömen Gästrikland och Hälsingland på fem år. Det har lett till att vissa är besvikna.
Annons
Har du koll på snackisarna från vecka 5?Brand logo
Har du koll på snackisarna från vecka 5?

Prinsessan Madeleines roll som hertiginna har varit omtvistad. När hon som nyfödd fick den hedervärda titeln jublade man i Gästrikland och Hälsingland – men de senaste åren har det inte rått samma glädjerus.

Madeleine har nämligen inte varit på officiellt besök i Gävleborgs län sedan 2015. Hon och maken Chris O’Neill besöker regelbundet Sverige på somrarna, men brukar då hålla sig till Solliden.

“Madeleine missköter sitt ämbete”

Prinsessan Madeleine bor på heltid i Florida med maken Chris O’Neill.

TV- och radiojournalisten Lars Ragnar Forssberg är uppvuxen i Hudiksvall och har skrivit krönikor för Hela Hälsingland. Han är besviken på att Madeleine inte synts till oftare i sina hertigdömen.

– Hon missköter sitt ämbete. Är man hertiginna, då har man vissa förpliktelser. Hon borde kunna känna själv att hon ska bidra med mer, säger Lars.

Annons

Lars menar att befolkningen i Gästrikland och Hälsingland delar hans uppfattning.

– Människor tycker att om hon har den här titeln, så borde hon dyka upp. Vi kan ju jämföra med prins Daniel och kronprinsessan Victoria, som sköter sina roller som hertig och hertiginnor betydligt schysstare, säger han.

“Folket saknar det”

Så sent som i juni 2019 var kronprinsessan Victoria i Gästrikland och landskapsvandrade.

Även Leif Eriksson, tidigare kanalchef på P4 Gävleborg och numera programledare i P4 Plus, har upplevt ett folkligt missnöje kring att Madeleine så sällan är på plats och representerar sin funktion som hertiginna.

– De saknar det. Jag minns ju hur det var i Gästrikland och Hälsingland när kungen meddelade att hon skulle vara hertiginna här, det var en enorm glädje. Och när hon varit här så har folk varit väldigt stolta, så det är väldigt tråkigt att hon inte kommit hit sedan dess, säger Leif.

Leif betonar att länsborna gillar Madeleine och att alla hennes besök varit stora folkfester.

– Hon är en viktig symbol. Det var ett hoppingivande besked att hon skulle bli hertiginna, för då var Gävleborgs län ett utsatt område med hög arbetslöshet, säger han.

– Det kan betyda mycket för länet om hon besöker igen.

Foto: TT

Annons