Kritiken mot William – efter bilden på George

Prins William lät lillprinsen George sitta i framsätet när han och resten och familjen åkte till drottningens årliga jullunch på Buckingham Palace - och får nu utstå hård kritik för tilltaget.

Prins William är sällan i blåsväder men nu har han fått ta emot hård kritik. När prinsen var på väg med sonen George till drottningens årliga jullunch på Buckingham Palace lät han nämligen sonen George sitta i framsätet på bilen, och efter tilltaget har det diskuterats vilt bland britter om det verkligen är lagligt eller inte.

Enligt Storbrittaniens lagar om barnsäkerhet i bilar måste ett barn som är tre till tolv år gammalt, och under 134 centimeter lång, sitta i en lämplig barnstol. Enligt uppgift satt George i en bälteskudde, som alltså skulle kunna vara fel sort.

Måste sitta i lämplig barnstol

Enligt landets lagar måste också barn som sitter i baksätet sitta i en lämplig barnstol, och om barnet är över 134 centimeter måste säkerhetsbälte användas, även om det föredras att det sitter i en bälteskudde till det att barnet har växt ytterligare, till 152 centimeter. Det är också olagligt att låta barnet sitta i framsätet om airbagen är ikopplad.

Det finns vissa undantag och det är om det inte finns en lämplig barnstol tillgänglig. Då kan barn som är över tre år sitta i baksätet med enbart säkerhetsbälte som skydd, men det är egentligen enbart till för nödsituationer.

Foto: TT