Kritikerna hyllar Netflix serie om Elizabeth: "En PR-triumf för familjen Windsor"

Kritikerna hyllar Netflix serie om Elizabeth: "En PR-triumf för familjen Windsor"

I dag har Netflix serie "The Crown" om drottning Elizabeth premiär. Så här säger kritikerna.
drottning elizabeth ste

Serien är redan omskriven för sin stora budget (1,1 miljarder kronor) och det närgångna porträttet av Elizabeth och Philip. Buckingham Palace har fortfarande inte kommenterat serien men enligt kritikerna har drottning Elizabeth ingenting att frukta.

“The Crown är en PR-triumf för familjen Windsor, det är ett ömsint porträtt som gör dem mänskliga på ett sätt vi aldrig tidigare sett” skriver Telegraphs kritiker Ben Lawrence.

Han berömmer också den påkostade produktionen.

“Det känns verkligen som att man är närvarande vid Elizabeth och Philips bröllop i Westminster Abbey (filmat i katedralen i Ely) och när kamerorna sveper ner längst altargången för att sedan ta med dig mellan bänkraderna och placerar dig bredvid gäster som Winston Churchill (vars storslagna entré trumfar premiärminister Clement Attlees)”.

"The Crown" skildrar drottning Elizabeths tidiga liv,

“The Crown” skildrar drottning Elizabeths tidiga liv.

New York Times recensent Neil Genzinger hyllar upphovsmännen Peter Morgan och Stephen Daldry för att inte stressa genom historien. De första 10 avsnitten handlar om Elizabeths liv mellan 1947 och 1956.

“Precis som ‘Downton Abbey’ är det en serie där du får se skådespelare skådespela, och du blir påmind om eller introducerad till historiska skeenden” skriver han.

Men även i Sverige har “The Crown” fått ett fint mottagande. “Med Claire Foy i rollen som Elizabeth II har ”The Crown” gjort en homerun” skriver Expressens tv-bloggare Mattias Bergqvist.

“The Crown” har premiär på streamingtjänsten Netflix i dag fredag.

Av: Liv Sander.

Foto: Stella Pictures/Netflix.