Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kritikstorm mot prins William efter beslutet – inför VM-finalen i fotboll

19 aug, 2023, 10:00 
Vendela Lönnqvist
Prins William tar emot stark kritik.

Många kritiker höjer sina röster efter ett beslut som brittiska prinsen tagit inför VM-finalen.

Annons
Se härliga klippet! Prins Williams oväntade drag på restaurangen – Kate bryter ihopBrand logo
Se härliga klippet! Prins Williams oväntade drag på restaurangen – Kate bryter ihop

Det är knappast någon nyhet att brittiska prins William är intresserad av sport – inte minst fotboll.

Därför är han nog en av de som hoppar av glädje över att England nu är i final mot Spanien i fotbolls-VM – en match som spelas redan på söndag och därmed avgör vilket land som kammar hem guldet.

SE FILMEN! Här tävlar Kate & William – på spinningcykelBrand logo
SE FILMEN! Här tävlar Kate & William – på spinningcykel

Prins William inte på plats under finalen

Den ödesdigra kampen utspelar sig i Sydney, men på läktaren kommer det eka tomt efter prins William.

Detta då han stannar kvar i Storbritannien och ser matchen hemifrån – ett mycket kritiserat beslut från flera håll eftersom det är vida känt att prinsen är mycket fotbollsintresserad.

Prins William möts av kritik

Både politiker och idrottsfrämjare höjde på ögonbrynen när beskedet om att William blir kvar hemma nådde landet, också på grund av att prinsen är ordförande för fotbollsförbundet FA.

Annons

– Jag tycker att prinsen av Wales borde vara där! Jag vet att det är långt och jag är säker på att han har familjeåtaganden, men det här är ett unikt ögonblick - det är VM-finalen!, säger tidigare sportminister Gerry Sutcliff till Daily Mail och tillägger att det är en väldigt speciell match:

– Och inte vilken VM-final som helst: det är trots allt första gången sedan 1966 som ett engelskt lag tar sig till final i ett fotbolls-VM.

Premiärministern stannar hemma

Inte heller premiärminister Rishi Sunak kommer befinna sig på plats "down under". En av de som kritiserat även politikerns beslut är Labour-parlamentarikern Kate Osborne:

– Vi vet alla att Sunak och FA-presidenten prins William skulle vara där om det här var herrfinalen - oavsett hur lång flygresan till Australien är.

Blir stöttad av vd:n

Det är inte säkert – varken prinsen eller premiärministern befann sig nämligen på plats under herrarnas fotbolls-VM i Qatar förra året. Prins William får stöd av FA:s vd Mark Bullingham:

– Det stod klart från början att tronföljaren inte skulle resa till Australien, men han var konsekvent en briljant supporter av laget.

Annons