Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kronprins Haakon avslöjar uppbrottet med kronprinsessan Mette-Marit: "Gick inte"

03 nov, 2023, 09:00 
Kronprinsessan Mette-Marit och kronprins Haakon
Kronprins Haakon avslöjar varför han och Mette-Marit gjorde slut.
Annons

Kronprinsessan Mette-Marit och kronprins Haakon har varit tillsammans i 24 år, varav 22 som gift par. De har mer eller mindre blivit vuxna tillsammans, och många betraktar dem som sinnebilden för kärleken.

Men sanningen är faktiskt mer komplex än så. Det avslöjar Haakon i den nysläppta boken Haakon – historier om en tronarving, som skrivits av journalisten Kjetil S. Østil.

Mette-Marit & Haakon på kärleksresa – allt fångas på filmBrand logo
Mette-Marit & Haakon på kärleksresa – allt fångas på film

Haakon: Därför gjorde jag och Mette-Marit slut

Kjetil har fått följa Haakon i två år, vilket innebär att boken erbjuder en sällsynt närgången bild av Norges blivande kung. Och av Mette-Marit, som självklart spelat en mycket viktig roll i Haakons liv.

Kronprinsessan Mette-Marit och kronprins Haakon
Vilket power couple!

I boken avslöjar Haakon som sagt något chockerande. I samband med att han och Haakon träffades på 1990-talet gjorde de faktiskt slut med varandra.

Annons

– Året efter skulle jag till USA med FN-delegationen. Innan jag reste bestämde vi oss för att inte vara tillsammans. Det gick ju inte. Vi hittade varandra igen när jag kom hem. Det var en fin tid, en väldigt fin tid, säger kronprinsen i boken.

Och det var såklart skrivet i stjärnorna att just dessa tu skulle bli tillsammans. De framstår som lika kära som någonsin, så här nästan 25 år senare!

Haakon och Mette-Marit träffades på en plats som hörde ungdomen till. Det var sommar och båda besökte Qvart-festivalen i Kristiansand.

Haakon: "En kraft man inte kan undgå"

Haakon har beskrivit ögonblicket han först fick syn på Mette-Marit, i en intervju med NRK.

– Hon gjorde intryck på mig. Du märker väldigt tydligt när Mette kommer in i ett rum. Det är en kraft där som man inte kan undgå, säger Haakon i intervjun.

– Hon var fin att prata med. Det kändes tryggt när vi var tillsammans. Och att hon hade ett litet barn sa mig egentligen bara att hon inte var rädd för att ta på sig förpliktelser och ansvar. Hon blev inte mindre attraktiv i mina ögon för det.

I samma intervju förklarade Mette-Marit var det var som fick henne att falla för Haakon.

– Han såg mig. Han förstod mig. Han var nyfiken, sa Mette-Marit.

Annons