Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Kronprins Haakon bryter tystnaden efter bråket om akut sjuke kungen – läkarnas beslut

05 mar, 2024, 13:30 
Kronprins Haakon och kung Harald
Kronprins Haakon tvingas kommentera bråket kring sjuke kung Harald.
Annons

Kung Harald var på resa i Malaysia när han plötsligt insjuknade. Den 87-årige regenten fick föras till sjukhus, där det konstaterades att han hade drabbats av en infektion. Därefter fick Harald en pacemaker inopererad, innan han flögs hem till Norge.

Kronprins Haakon har under hela sjukdomsperioden visat upp en lugn och samlad front inför pressen. Så var även fallet när han träffade på journalisterna i Bergen, dit han rest för att träffa ungdomar på ett bibliotek.

Kung Haralds infektionsdrama – detta har häntBrand logo
Kung Haralds infektionsdrama – detta har hänt

Kronprins Haakon om bråket som uppstod när kung Harald blev sjuk

Det var en återhållen kronprins som berättade om sin pappas nuvarande tillstånd.

– Det var väldigt fint att få hem kungen, säger Haakon enligt NRK.

Kronprins Haakon och kung Harald
Haakon fick svara på kritiken!

– Han är fortfarande inte återställd och behöver lite tid för att återhämta sig. Det är nog nödvändigt att han stannar på sjukhuset en stund till.

Annons

Haakon fick även svara på kritiken som förts fram av vår chefredaktör Johan T Lindwall. Johan T var väldigt skeptisk till att Haakon reste till Malaysia till att börja med.

– De som tillät detta borde få sparken. En resa från Norge till Langkawi tar mer än en dag och är tillräckligt tröttsamt för unga och friska människor. Och hur är det med värmen? Kung Harald och drottning Sonja reste från tio grader Celsius hemma i Oslo till 36 grader Celsius i Malaysia. Och det är helt klart att kungens kropp inte klarade den här påfrestningen, sa Johan T till norska Se og hör.

Bråket mellan experterna: "Skitsnack"

Johan T fick svar från Dagbladets expert Sigrid Hvidsten, som kallade utspelet för "skitsnack".

Haakon erkände faktiskt att han och hovet ska utvärdera hur situationen skötts – speciellt gällande kommunikationen med omvärlden.

– Jag tror inte att jag ska gå in så mycket på det. Det är ett beslut som han och läkaren fattat, och som jag tänker är ett beslut som de måste få ta. Samtidigt är det saker som denna som vi också kommer att behöva kolla på: skötte vi det som vi skulle när det gäller informationen? Och det tycker ju vi också är bra att man utvärderar internt, säger Haakon.

Annons