Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kronprins Haakon i ny intervju: "Barnen får bestämma själva"

03 maj, 2019, 14:00 
Agneta Nisbeth
kronprins Haakon Mette-Marit
Som kronprins har Haakon gått en rejäl militär utbildning – nu berättar han mer om barnens framtid och om de kommer att följa efter i hans fotspår.
Annons

Den norska kronprinsen har i en ny intervju med tidningen Soldatnytt, som vi kan läsa via sajten Försvarets Forum , berättat om sin tid i det militära. Han minns sin tid på både Sjökrigsskolan och Befälsskolan med glädje och säger att det var så man gjorde då.

– Det var ett gott kamratskap, vi var ett bra gäng som hade det bra tillsammans. Vi lärde oss att hjälpa varandra och lösa problem, även om det ibland kunde vara tungt – både fysiskt och psykiskt, minns Haakon i intervjun.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
kronprins Haakon

Kronprins Haakon är idag både amiral i Sjöförsvaret, general i armén samt i Luftförsvaret, precis som sin far kung Harald har han tagit sin militära utbildning på största allvar. Däremot är han inte alls säker på att barnen,  tronföljaren prinsessan Ingrid Alexandra, 15, och prins Sverre Magnus, 13, vill göra samma sak.

Haakon Mette-Marit med barnen
kronprins Haakon

Barnen får välja själva

Kronprins Haakon och hustrun kronprinsessan Mette-Marit har inga som helst planer på att tvinga sina barn att göra en militär karriär.

Annons

– Vi i de tidigare generationerna har valt att följa traditionen, att utbilda sig militärt, men när det gäller mina barn så får de allt bestämma det själva, säger Haakon till Soldatnytt.

Efter sin tid i det militära åter kronprins Haakon över till USA och Berkeley för att studera politik under en tid. Men hans år i det militära gav honom ändå väldigt mycket, det blev många övningar och långväga seglatser. Dessutom fick han där känna sig som “en i gänget”, inte bara som en prins.

Han tillägger också att det inte står på honom att bestämma över sina barn:

– Jag som förälder kan bara ge råd, precis som alla andra föräldrar. Sedan är det upp till dem, säger kronprinsen i intervjun.

Foto: TT

Läs även:

Annons