Kronprinsessan i tårar – bröt ihop fullständigt

Det blev till slut för mycket för kronprinsessan. Tårarna föll – inför alla.

Kronprinsessan Mary är en öppen och varm person. Hon har lyckats charma hela Danmark med sin jordnära personlighet och verkligen etablerat sig som en modern kunglighet.

Och igår fick Danmark återigen se prov på den där öppenheten. Mary kom in på ett känsligt ämne – och plötsligt sprutade tårarna.

Kronprinsessan i tårar

Kronprinsessan Victoria och kronprinsessan Mary.

Kronprinsessan Victoria och kronprinsessan Mary är goda vänner.

Mary höll tal på en konferens som låg henne varm om hjärtat. Organisationen Barn, ung och sorg hjälper unga människor att hantera sorgen efter närstående som gått bort. Något som Mary har egna erfarenheter av, tragiskt nog.

Mary miste själv sin mamma när hon bara var 25 år gammal. Henrietta Donaldson var 55 när hon avled efter hjärtkomplikationer.

Kronprinsessan Mary i fint tal om stora sorgen

Att sorgen fortfarande lever hos Mary stod klart när man hörde vad hon sa på konferensen.

– Jag vet av egen erfarenhet att alla människor kan göra skillnad för en partner, en vän eller en familjemedlem i sorg. Vi kan hjälpa honom eller henne att märka, att den de har mist fortfarande är med dem, livet igenom. Den största rädslan hos många efterlevande är att man ska glömma den döda, fruktan för att den dödes utseende, röst, personlighet, egenskaper försvinner. Och det är större än smärtan att minnas. Det kan jag i alla fall minnas från min egen erfarenhet, då jag miste min mor, sa Mary.

Tårarna rann hos Mary, men hon fortsatte med talet. Det var så pass viktigt för henne att få sagt sitt, för att kunna stötta och ge tröst åt andra sörjande.

– Hoppet är vändpunkten. Hoppet om att det är möjligt att få ett gott liv, hoppet om att man kan leva med sorgen som en del av livet. Men ingen ska behöva klara det på egen hand, alla behöver vänner, familj och andra efterlevande, som förstår, sa Mary.

LÄS OCKSÅ: Märtha Louise och Durek avslöjar stor nyhet – Norge i chock