Kronprinsessan Mary gör debut som drottning

Kronprinsessan Mary gör debut som drottning

Kronprinsessan Mary gjorde debut som drottning förra helgen. Från fredag till söndag var hon statschef för första gången.

Kronprinsessan Mary har fått mer och mer ansvar de senaste åren, och det är tydligt att drottning Margrethe har stort förtroende för sin svärdotter. I början av oktober fattade Margrethe dessutom det historiska beslutet att ge sin ingifta dotter möjligheten att vikariera som drottning i hennes ställe. Kronprinsessan fick underteckna dokumentet vid en formell ceremoni på slottet Amalienborg, i närvaro av drottningen, kronprins Frederik och den danska regeringen.

Vikarierade förra helgen

Det nya uppdraget innebär att Mary axlar alla Margrethes förpliktelser som statschef, och hon förväntas rycka in de gånger som Margrethe är utomlands och Frederik har förhinder. Förra helgen blev det dags att hoppa in för första gången eftersom drottning Margrethe då var i London på sin årliga julresa för att gå på teater, träffa drottning Elizabeth och handla julklappar. Kronprinsessan var statschef för Danmark från och med fredag till söndag förra veckan, efter 15 år som prinsessa.

Stort erkännande

Att 47-åriga Mary fått möjligheten att vikariera som drottning är såklart ett stort erkännande från Margrethe, prins Henrik fick till exempel aldrig samma möjlighet när han levde. Även om Marys nya roll kanske mest är symbolisk – som en sorts kunglig jourtjänst.

– Det är en så kallad brandvakt. Det finns förmodligen inga uppgifter som Mary kommer att behöva lösa, inte minst för att vi för närvarande har en stor politisk stabilitet, säger kungahusexperten Søren Jakobsen till danska Se och Hör.

Foto: TT