Hovet avslöjar: Nu har Mary rätt att vikariera för Margrethe

kronprinsessan mary drottning margrethe

Vilken skräll! Idag kom beskedet att kronprinsessan Mary nu har rätt att ta över Margrethes drottningplikter som dansk riksföreståndare.

Beslutet fattades i dag, under det statsråd som hölls i Köpenhamn. Mary var på plats och skrev då under det formella dokumentet där hon garanterar att hon kommer att följa grundlagen, en högtidlig ceremoni som också bevittnades av drottningen, kronprins Frederik och den danska regeringen.

Från och med i dag har Mary därmed rätt att ersätta sin svärmor drottning Margrethe, de gånger när hon eller kronprins Frederik inte befinner sig i Danmark. Och det betyder förstås att de andra två ”vikarierna”, prins Joakim och prinsessan Benedikte, nu inte kommer att behöva hoppa in i samma omfattning.

kronprinsessan mary drottning margrethe

Drottning Margrethe med sin svärdotter Mary och sin syster prinsessan Benedikte (till vänster).

Margrethe har haft en del krämpor de senaste åren och hon behöver mer och mer stöd från kronprinsparet. De senaste åren har Frederik och Mary därför fått en alltmer central roll i det kungliga arbetet. Frederik går ofta in i drottningens ställe och Margrethe har även börjat ta med sig kronprinsessan när viktiga uppdrag ska utföras.

kronprinsessan mary drottning margrethe

Drottning Margrethe guidar kronprinsessan Mary inför framtiden.

I Danmark talar man nu om att Marys drottningskola verkligen har tagit fart på riktigt. Faktum är att det finns en särskild händelse som har gjort att arbetstakten har trappats upp ännu mer. Prins Joachims och prinsessan Marys flytt till Paris.

prins Joachim och Marie

Prins Joachim och prinsessan Marie har flyttat till Paris och deltar inte i det kungliga arbetet i så stor utsträckning. Därför blir Marys roll viktigare och viktigare.

Det var i slutet av januari som danska hovet meddelade att prinsparet skulle lämna Danmark för att flytta tillbaka till prinsessans hemland, Frankrike. Anledningen till flytten var en kvalificerad militär ledarskapsutbildning som Joachim hade anmält sig till. Men efter att ha bott där i några månader är förstås närheten till Maries familj också en bidragande faktor till varför de trivs så bra i Paris.

Prinsparets avhopp, från det kungliga arbetet, har gjort Marys roll ännu mer viktig.

Joachim och Maries flytt har påverkat Marys kungliga roll

Senaste uppdraget som Margrethe och Mary genomförde ihop var Folketingets öppnande i Christiansborg. Två tjusiga kvinnor i lika tjusiga hattar. Och var mer samspelta än någonsin. Det var nästan så att kronprins Frederik hamnade i skymundan. Det råder ingen tvekan om att drottningen har fullt fokus på sin svärdotter – och hennes kungliga utveckling inför ett kommande tronskifte.

drottning margrethe kronprinsessan mary

Mary har fått en alltmer central roll i den kungliga representationen.

Minns vi också vilken central roll Mary hade under Victorias och Daniels besök i Köpenhamn? Under de dagarna fick hon verkligen testa på att vara värdinna. Ett uppdrag hon utförde med bravur!

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: