Kronprinsessan Mary på hemligt besök i konfliktdrabbade Afghanistan

Kronprins Frederik besökte Afghanistan för ett år sedan och nu var det dags för hustrun kronprinsessan Mary att i största hemlighet besöka det så hårt konfliktdrabbade landet.

I största hemlighet besökte kronprinsessan Mary i söndags det konfliktdrabbade Afghanistan. I två dagar har hon tillsammans med Danmarks försvarsminister Søren Gade och Folketingets talman Thor Pedersen bland annat gästat danskarnas bas Camp Bastion i Helmand-provinsen i södra Afghanistan, där hon även övernattade. I går reste hon vidare till baserna Armadillo och Price.

Löjtnant Mary

Mary som själv genomgått hemvärnets grundutbildning och tituleras som löjtnant, följde med stort intresse yrkes- och levnadsvillkoren för soldaterna i utlandstjänst då hon guidades runt på baserna. Kronprinsessan lyssnade då soldaterna berättade om sina upplevelser och efteråt tackade hon dem för deras insatser.

Senaste nordiska kungligheten att besöka landet var kronprins Haakon som i augusti i år, även han på en hemlig resa, besökte landet.

Ett år efter Frederik besökte landet

Kronprins Frederik gjorde för nästan exakt ett år sedan samma resa till Afghanistan, då han besökte samma baser som Mary gjorde. Då sa han till dansk media:

– Jag har den största respekt för allt jag ser och är djupt imponerad över det som de danska soldaterna gör, särskilt här i Afghanistan eftersom det är så farligt.

Kanske Mary blev inspirerad av makens berättelser och själv ville uppleva dem, trots riskerna med att åka dit.

Av Anna Frödell

Foto: TT