Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kronprinsessan Mary riskerar att förlora allt – hovets dokument visar

04 aug, 2023, 13:30 
Minna Sarpaneva
Danska kronprinsparet
Foto: TT

Det låter inte roligt...

Annons

Danmarks kronprins Frederik och kronprinsessan Mary träffades för första gången under olympiska sommarspelen i Sydney är 2000.

Fyra år senare ringde bröllopsklockorna och idag har kronprinsparet varit äkta makar i hela 19 år. Det senaste året har dock kommit med en del utmaningar.

7 saker du inte visste om kronprinsessan MaryBrand logo
7 saker du inte visste om kronprinsessan Mary

Tuffa tiden för danska kungafamiljen

Det har varit turbulent i det danska kungahuset på senaste tiden.

Det har spekulerats flitigt om att det ska ha uppstått en spricka inom kungafamiljen sedan drottning Margrethe fråntog sina barnbarn deras titlar som kungliga högheter.

Prins Joachim är särskilt upprörd och har öppet uttryckt sitt missnöje. Utöver det har Margrethe dessutom haft problem med ryggen och genomgick en operation tidigare i år.

Då riskerar kronprinsessan Mary att förlora allt

Konflikter inom familjen kan slita rejält på en, och kronprins Frederik har dessutom gjort sitt bästa för att avlasta drottning Margrethe medan hon har återhämtat sig.

Annons

Så man kan tänka sig att det danska kronprinsparet njuter rejält nu när det är dags för semester.

Lyckligtvis tycks den ansträngda situationen inom familjen inte ha tärt på Marys och Frederiks äktenskap. Men skulle äktenskapet någonsin tryta så är det Mary som har mest att förlora.

Hon skrev nämligen på ett omfattande äktenskapsförord inför bröllopet med Frederik år 2004, rapporterar norska Se og Hør. Enligt tidningen står det bland annat i äktenskapsförordet att Mary avsäger sig rätten till både barn och pengar vid ett uppbrott.

Mary, som är från Australien, hade inte hellet fått ta med sig hennes och Frederiks barn till hemlandet då de står först i tronföljden efter Frederik. Hon ska inte heller ha rätt till arv från drottningen den dagen hon går bort, och det finns även regler kring vilka smycken Mary skulle få behålla vid en eventuell skilsmässa.

Mary ska ha skrivit på förordet utan invändningar, och efter 19 år tycks kronprinsparet vara lika kära som den dagen de gifte sig. Så härligt att kärleken blomstrar!

Annons