Kronprinsessan Marys nya satsning – hjälper barn i Kabul

kronprinsessan Mary

Ibland går det snabbt från ord till handling. Kronprinsessan Mary blev starkt berörd efter en föreläsning, och såg till att agera.

Det gör ont i ett mamma-hjärta att höra om barn som lider.

När kronprinsessan Mary deltog i Barnens dag i Köpenhamn lyssnade hon på tv2-korrespondenten Simi Jans rörande berättelse om kvinnors olika öden i Afghanistan. Om Fatima som såldes som femåring till en handikappad man och när hon var tolv år kördes hon till denne främling. Därefter följde två år med misshandel och övergrepp innan Fatima lyckades rymma och komma till ett kriscenter i Kabul.

Kronprinsessan Mary kämpar för en bättre värld.

Kronprinsessan Mary kämpar för en bättre värld.

Denna berättelse gjorde starkt intryck på den danska kronprinsessan, som gick till handling.

Då Mary är ordförande för Mary Foundation har hon mandat att få saker och ting gjorda. Hon bestämde att ge ett bidrag till kriscentret i Kabul. Hon lät donera en stor summa pengar, närmare bestämt 50 000 amerikanska dollar vilket innebär närmare 448 494 svenska kronor, för att hjälpa dessa kvinnor med tuffa och tragiska öden.

På hemlig adress

Knappt 70 kvinnor och barn som flytt från brutalt våld bor på kriscentret i Kabul med hemlig adress. Mary Fonden skriver i ett pressmeddelande att Mary Fonden, efter Simi Jans berättelse om de olika kvinnornas livsöden, såg till att göra en ordentlig undersökning om hur man arbetar på kriscentret innan utbetalningen gjordes. Man har också haft en dialog med den danska ambassadören i Kabul, UN Women och andra experter om verksamheten. Därefter valde Mary Fonden att årets donation skulle gå till kriscentret som drivs av Mary Akrami.

Många har fått hjälp

Kronprinsessan Mary har genom sin fond sett till att många organisationer fått hjälp på traven i sitt arbete för en bättre värld. För ett projekt är det viktigt att få in medel så att anställda får sina löner och att medicin eller annat kan köpas in. Bland de tidigare mottagarna finns Fonden för Socialt Ansvar, Dansk Flyktingshjälpsarbete i närområdena och Maternity Worldwide i Etiopien.

Prinsessan Mabel är frontfigur för organisationen Girls not brides.

Prinsessan Mabel är frontfigur för organisationen Girls not brides.

Mabel kämpar mot barnäktenskap

Det finns otroligt många organisationer som gör mycket för unga kvinnor i världen. Och flera kungligheter som försöker stötta dem. Prinsessan Mabel av Nederländerna är exempelvis frontfigur för Girls Not Brides, en verksamhet som ser till att flickor får vara barn och inte gifts bort i ung ålder mot sin vilja.

– Barnäktenskap är ett globalt problem som hotar flickors rättigheter, förhindrar skolgång, ökar risken för komplikationer i samband med graviditet och befäster fattigdom. Det är positivt på såväl individnivå som samhällsnivå att avskaffa barnäktenskap, står det att läsa på organisationens hemsida.

Läs också:

Marys oväntade frisyrval på galafesten

Prins Daniels ursäkt efter tv-sändningen

Marys fantastiska nyårsklänning – en favorit i repris

Foto: TT