Kronprinsessan Mette-Marit blir författare

Kronprinsessan Mette-Marit blir författare

Vilken mångsysslare hon är! Den norska kronprinsessan Mette-Marit är på gång att skriva en bok – läs mer om vad den kommer att handla om här.

Det är visserligen inte en ny roman hon jobbar på, eller en spännande beskrivning av hur det är att vara kronprinsessa av Norge. Men det är ändå roligt att höra att kronprinsessan Mette-Marit håller på att skriva en bok. Visserligen är det mest ett förord som hon själv ska skriva, hennes roll ligger annars i att sammanställa en antologi där olika författare skriver om norsk kultur.

Kronprinsessan Mette-Marit har under ett par år varit väldigt aktiv med att få sina landsmän att älska böcker och läsande. Hon har ordnat litteratur-tåg och mängder av andra aktiviteter för att öka läslusten, speciellt hos den yngre delen av befolkningen.

Startade en tunnelbanetur i bokens tecken

Bara i sommar har hon startat upp en helt ny aktivitet i den norska huvudstaden, en tunnelbanetur i litteraturens tecken. Just nu befinner sig dock den norska kronprinsfamiljen på den spanska ön Formentera där de laddar batterierna tillsammans under en härlig solsemester.

kronprinsessan Mette-Marit

– Ända sedan jag var ett barn har jag läst böcker och därmed fått chansen att stiga in i den magiska fantasins värld, har kronprinsessan Mette-Marit tidigare berättat.

Boken som kronprinsessan är med och skriver ska vara klar till hösten, närmare bestämt i september, och kommer att innehålla 12 olika essäer. Arbetstiteln är just nu “The Home Country and Other Narratives” och det är tänkt att kronprinsessan själv ska marknadsföra boken under den populära bokmässan i Frankfurt som äger rum i oktober.

mette-marit insta

Läsandet har gjort mig insiktsfull

Naturligtvis är hela projektet en välgörenhetssatsning, fast det är ännu inte helt klart till exakt vilken organisation som pengarna ska gå till. Bara att den kommer ligga inom området konst och kultur. För dessa ämnen ligger verkligen kronprinsessan varmt om hjärtat.

– Läsandet har gjort mig till en bättre, visare och mer insiktsfull person, förklarar kronprinsessan Mette-Marit.

Med sig under årets litteraturtåg “Bokbane” hade hon maken kronprins Haakon som ni kan se i en film här nedan från Instagram tillsammans med Mette-Marit – filmen är tagen utanför en tunnelbanevagn i Oslo.

 

 

Foto: TT och kronprinsessan Mette-Marits Instagram